Oxfam: Westen nalatig met hulp

Oxfam International vindt het „moreel onverdedigbaar” dat westerse overheden niet daadkrachtiger reageren op de crisis in de Hoorn van Afrika. Vanochtend maakten de VN bekend dat in delen van Somalië officieel sprake is van hongersnood. Fran Equiza, regionaal directeur van de Britse hulporganisatie schreef vandaag op hun website: „Deze crisis was te voorkomen en oplossingen zijn nog steeds voorhanden”. Oxfam International zegt dat westerse overheden „willens en wetens” nalatig zijn geweest.

VN-organisaties schatten dat er ruim 1,3 miljard euro nodig is om de crisis effectief te bestrijden. Daarvan is nu iets meer dan de helft binnen. Hulporganisaties komen nog zo’n 560 miljoen euro tekort.

In de afgelopen twee weken hebben westerse landen iets meer dan 144 miljoen euro extra toegezegd. Het Verenigd Koninkrijk heeft het meeste gegeven: ruim 100 miljoen euro. De Europese Unie gaf 27 miljoen, Spanje 7 miljoen en Duitsland bijna 6 miljoen. Frankrijk, Denemarken en Italië hebben vooralsnog geen nieuwe toezeggingen gedaan. De VN vragen ook Arabische overheden als Koeweit en Saoedi-Arabië om een bijdrage te leveren.

De Nederlandse overheid heeft vorige week 5 miljoen euro extra aan de regio gegeven. Daarvan gaat 2 miljoen naar de regionale VN Vluchtelingenorganisatie; 1,5 miljoen naar Ethiopië; en 1,5 miljoen naar het Dadaab-vluchtelingenkamp in Kenia. De hulpactie voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) heeft tot nog toe 3,5 miljoen euro binnengebracht op giro 555.