Opnieuw besmette patiënten Maasstad Ziekenhuis overleden

In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn opnieuw vier patiënten overleden die de multiresistente klebsiellabacterie hadden opgelopen. Dat meldt de NOS vandaag. Het ziekenhuis kampt al zeker sinds september vorig jaar met de bacterie.

Een van de overleden patiënten lag op de brandwondenafdeling. Daar was de bacterie tot nu toe niet vastgesteld. Vooralsnog is bij zeventig mensen de bacterie vastgesteld en zijn nu 25 besmette patiënten overleden. Ruim 1800 mensen zijn of zullen worden opgeroepen om zich te laten controleren, zo maakte het ziekenhuis vorige week bekend.

Een commissie onder leiding van een Leidse hoogleraar bekijkt de dossiers van alle overleden patiënten om vast te stellen in hoeverre de bacterie heeft bijgedragen aan hun overlijden. Begin september worden de resultaten van het onderzoek verwacht. De eerste besmettingen dateren uit oktober 2010.

Klebsiella-bacteriën zijn darmbacteriën die normaal gesproken ook in de darmen van gezonde mensen voorkomen. De bacterie die nu in Rotterdam is gevonden, is echter een echte ziekenhuisvariant en is in staat verschillende typen antibiotica af te breken. Ze zijn onder andere resistent tegen carbapenems. Binnen de klasse van penicilline-achtige antibiotica zijn carbapenems de laatste verdedigingslinie in de strijd tegen resistente bacteriën.