Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Laatste verdachte Joegoslavië-tribunaal Goran Hadzic opgepakt

FILE - In this Feb. 6, 1993 file photo, Goran Hadzic, who heads representatives of the Krajina Serbs, talks with reporters at the United Nations in New York, United States. It has been reported on Wednesday, July 20, 2011 by Serbian TV station B92 that authorities have arrested Goran Hadzic, the last remaining fugitive sought by the U.N. war crimes court. Hadzic has been on the run for eight years. He is wanted for atrocities stemming from the 1991-1995 war in Croatia. (AP Photo/Bebeto Matthews, File)
FILE - In this Feb. 6, 1993 file photo, Goran Hadzic, who heads representatives of the Krajina Serbs, talks with reporters at the United Nations in New York, United States. It has been reported on Wednesday, July 20, 2011 by Serbian TV station B92 that authorities have arrested Goran Hadzic, the last remaining fugitive sought by the U.N. war crimes court. Hadzic has been on the run for eight years. He is wanted for atrocities stemming from the 1991-1995 war in Croatia. (AP Photo/Bebeto Matthews, File) Goran Hadzic in 1993. Foto AP/Bebeto Matthews

De laatste voortvluchtige die gezocht wordt door het Joegoslavië-tribunaal, de Servische Kroaat Goran Hadzic, is vanochtend gearresteerd. Dat bevestigt de Servische regering tegenover internationale persbureaus. De Servische president Boris Tadic houdt om elf uur een persconferentie.

Goran Hadzic was na de arrestatie van Mladic de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de jaren negentig. Hadzic was indertijd de leider van de Kroatische Serviërs. Hij wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden begaan in de periode 1991-1995. “Ik ben ervan overtuigd dat we na de arrestatie van Mladic ook de zaak van Goran Hadzic zullen oplossen”, zei Tadic tijdens de persconferentie na de arrestatie van Mladic.

‘Uitroeiing van honderden Kroaten en niet-Serviërs’

Hadzic was een sleutelfiguur in door Kroatische Serviërs uitgeroepen ‘Republiek Krajina’ in Kroatië. Hij wordt verdacht van de moord op honderden Kroaten en andere niet-Serviërs in het omstreden gebied tussen de Serviërs en de Kroaten in de periode 1991-1995, tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië.

Tegen Hadzic zijn veertien aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid ingediend. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de gedwongen verwijdering en moord op duizenden burgers in Kroatië tussen 1991 en 1993. De beschuldigingen noemen specifiek een van de eerste wreedheden in het Bloedbad van Vukovar, waarbij circa 250 Kroaten en niet-Serviërs uit het ziekenhuis van Vukovar omkwamen.

In 2004 werd hij bijna gearresteerd. Hadzic verdween uit zijn huis in Novi Sad in Servië. In 2005 berichtten Servische media dat hij zich mogelijk in het Servische orthodoxe klooster in Irig in Servië of Bijela in Montenegro bevond. Vanaf 2008 wordt ook wel beweerd dat hij zich in Wit-Rusland schuil houdt.

Hadzic werd leider van Kroatische Serviërs

Goran Hadzic werd op 7 september 1958 geboren in Vinkovci een stad in het oosten van Kroatië. Voor de oorlog in Kroatië (1991-1995) werkte hij in een warenhuis. In zijn jeugd was hij actief lid van de Joegoslavische Communistenbond en aan het eind van de jaren tachtig maakte hij carrière in de Servische Democratische Partij in Kroatië. 

Op 25 juni 1991 organiseerde een groep van Kroatische Serviërs uit het oosten van Kroatië een congres, waarbij Hadzic als leider werd gekozen. Ze streefden naar zelfstandigheid en sloten zich aan bij een groep Kroatische Serviërs uit het zuidwesten van Kroatië onder leiding van Milan Babic die hetzelfde doel nastreefden. Samen vormden ze de Servische republiek Krajina.

De eerste president, Babic, werd op 26 februari 1992 door Hadzic vervangen na een conflict met de Servische leider Slobodan Milosevic.