Onrust in Malawi na rel met Groot-Brittannië

Malawi's President Bingu wa Mutharika gives an interview with AFP on July 18, 2011 in Lilongwe. Malawi will not apologize for expelling Britain's top diplomat, Mutharika said, insisting the former colonial power's aid suspension would not create a budget gap. "It's certainly not a possibility. What do we apologize for? Here is an envoy who insulted our country," Mutharika told AFP. Britain last week suspended budgetary aid over Malawi's failure to address concerns over economic management and governance in the latest worsening of ties since a diplomatic spat in April. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE President Bingu wa Mutharika tijdens een interview aan AFP. Foto AFP / Alexander Joe

Bij een verboden demonstratie in Malawi zijn twee huizen van politie-agenten in de administratieve hoofdstad van Malawi, Lilongwe, in brand gestoken. Ook auto’s van regeringsfunctionarissen en een winkel, eigendom van een lid van de regeringspartij, werden bestormd.

Update 16.26 uur Bij rellen in verschillende steden in Malawi is één dode gevallen, niet duidelijk is hoe en precies waar.

Een ooggetuige meldt aan persbureau AFP dat de situatie ‘zeer gespannen’ is. Er wordt gevochten tussen politie en betogers, waarbij traangas wordt ingezet.

Een groep van anti-regeringsactivisten riep op tot een massa-demonstratie om ‘een alarm af te geven over economische en democratisch Malawi’ en het volgens de oppositie ‘arrogante regime’ van president Bingu wa Mutharika. Tegelijkertijd vroeg een pro-regeringsgroepering ook toestemming te demonstreren. Uit angst voor clashes verbood de regering beide betogingen, tot woede van de demonstranten.

Een foto uit Mzuzu, hoofdstad van de noordelijke regio, waar een auto in brand is gestoken.

Diplomatieke rel met Groot-Brittannië

President Mutharika besloot de financiële hulp van Groot-Brittannië niet meer aan te nemen na een diplomatiek incident tussen Londen en Lilongwe. Uit diplomatieke post, onthuld door WikiLeaks, bleek dat Britse diplomaten Mutharika aanwreven ‘steeds autocratischer’ te worden en ‘intolerant voor kritiek’. De controverse leidde tot uitzetting van de ambassadeurs van beide landen.

De situatie werd vorige week verder op gespannen voet gezet toen Londen de economische hulp aan Malawi, zo’n 21,7 miljoen euro in 2010, opschortte vanwege het falen van Malawi om te reageren op ‘de zorgen van het Verenigd Koninkrijk over economisch management’ in het centraal Afrikaanse land. Volgens Groot-Brittannië slaat de regering in Malawi betogingen met harde hand neer, intimideert het maatschappelijke organisaties en probeert het met wetgeving de oppositie monddood te maken.

De oppositie in Malawi noemt de acties van Mutharika arrogant:

“De president heeft zeer arrogant gehandeld door Groot-Brittannië zo aan te vallen, onze grootste donor. Hij is op weg dictator te worden.” - oppositieleider Friday Jumbe

Mutharika zei afgelopen maandag het niet nodig te vinden excuses aan te bieden. Volgens hem is dat niet aan Malawi, omdat juist Malawi is beledigd door de Britten.

Meer dan 40 procent van de inkomsten van Malawi komen uit internationale hulp.

    • Peter van der Ploeg