Onderhoudend wicca-avontuur met Cees Geel

Mijn vader is een detective: De wet van 3. Regie: Will Wissink. Met: Cees Geel, Tara Hetharia.In: 63 bioscopen. ***

Het tweede deel van de filmserie Mijn vader is een detective speelt handig in op de passie van veel puberende meisjes voor wicca: de goedaardige variant van hekserij, met veel kaarslicht, wapperende gordijnen en tovenarij; een soort toegepaste Harry Potter. Zo is ‘De wet van 3’ uit de titel een leefregel in de wiccawereld („Alles wat je doet komt drievoudig bij je terug”). Het eerste deel van de reeks maakte slim (en economisch) gebruik van één hoofdlocatie, het forteiland IJmuiden. Deel twee doet iets vergelijkbaars met een hoeve omringd door weiland, die dienst doet als kunstenaarskolonie en waar het lijkt te spoken. Met minimale middelen is deze kleine kunstkolonie omgetoverd tot romantische, tot de verbeelding sprekende filmsetting. Hier woont de veertienjarige Mara (Tara Hetharia) die detective Max (Cees Geel) om hulp vraagt als haar moeder is verdwenen. De wet van 3 heeft wat te veel hoofdpersonages en sommige dialogen zijn onhandig door een overdaad aan informatie. Toch is de film die richting de climax ook nog echt spannend wordt en een sterke, verrassende ontknoping heeft, goed toegesneden op het beoogde publiek – op de precaire leeftijd tussen kind en puber.

    • Peter de Bruijn