Onbekende geschiedenis

Game

The Cat and the Coup

Peter Brinson, Kurosh ValaNejad (voor Windows, Mac) http://coup.peterbrinson.com ****

Op 5 maart 1967 overlijdt Mohammad Mossadeq aan keelkanker. Voor die tijd zat de premier van Iran jarenlang in de gevangenis en onder huisarrest omdat hij zijn volk wilde bevrijden van de Engelse koloniale invloed. De Engels-Amerikaanse staatsgreep die hem afzette, was van grote invloed op de wereldgeschiedenis, maar het verhaal is nauwelijks bekend in het Westen.

The Cat and the Coup begint als Mossadeq sterft. Je speelt zijn kat en moet in die gedaante de voormalig premier terug in de tijd leiden, langs de gebeurtenissen die aan zijn val voorafgingen.

De makers wilden met dit documentairespel de aandacht vestigen op een onderbelicht stuk geschiedenis. De vele prijzen die ze gewonnen hebben, geven aan dat ze daarin op een bijzondere manier zijn geslaagd.

Het spel zelf is eenvoudig en geeft op geen enkele manier een compleet beeld. De indruk die het achterlaat is er niet minder om. De visuele rijkdom waarbinnen alles zich afspeelt naast de historische feiten, zorgen ervoor dat je bijna vanzelf details ontdekt, verbanden legt en wilt weten wat er destijds is gebeurd.

Alper Çugun

    • Alper Çugun