Obama steunt plan staatsschuld

Het Democratisch-Republikeinse plan kan wellicht de impasse van het schuldenplafond doorbreken.

Een groep van zes Amerikaanse senatoren, zowel Democraten als Republikeinen, heeft gisteren een plan bekendgemaakt om de staatschuld terug te dringen. Dit kan wellicht de impasse tussen beide partijen doorbreken in het slepende debat over het schuldenplafond. Op 2 augustus moet dat plafond zijn verhoogd, anders kunnen de VS geen geld meer lenen om de rente op schulden en de rekeningen van de overheid te betalen.

President Obama heeft zijn steun voor het plan uitgesproken. Hij zei dat het in grote lijnen overeenkomt met zijn aanpak om de schulden en tekorten terug te dringen. Hij drong er bij Mitch McConnell, de belangrijkste Republikein in de Senaat, en Harry Reid, de belangrijkste Democratische senator, op aan om er „harde woorden” over te spreken.

Het plan van de ‘Gang of Six ’gaat uit van een besparing van 3,75 biljoen dollar in de komende tien jaar. Daarvan is 1,25 biljoen dollar nieuwe inkomsten. De Republikeinen, en dan met name leden van de Tea Party, zijn echter tegen enige vorm van belastingverhoging. Want belastingen zouden economisch slecht zijn.

De groep senatoren heeft ongeveer de helft van de Senaat ingelicht over het plan, en „de reactie was gunstig”, zei Kent Conrad, een van de zes Democratische en Republikeinse senatoren die sinds december aan het plan werken. Hij heeft zijn collega-senatoren gevraagd om het plan 24 uur te bestuderen en daarna met een reactie te komen. (AP, Reuters)