Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Basketbal

Nu is het definitief: China’s bekendste sporter stopt ermee

Yao Ming tijdens de Olympische Spelen van 2008. Foto AFP / Antonio Scorza

Al weken werd er druk over gespeculeerd, maar nu is het definitief: de 2 meter 29 lange Yao Ming, de beroemdste Chinese sporter van dit moment, beëindigt zijn loopbaan. Yao Ming zorgde ervoor dat basketbal groot werd in China.

Yao maakte zijn beslissing, die volgt op jaren van blessureleed, bekend tijdens een persconferentie in Shanghai. Mede door een breuk in zijn linkerenkel kwam hij het afgelopen seizoen maar vijf keer in actie voor zijn club Houston Rockets.

Yao Ming in zijn verklaring:

At the end of last year I broke my left foot for a third time. I had to leave the basketball court, and spent the last half of the year waiting, just as many of those who care about me. During that period, I struggled a lot in my heart and thought a lot. Now I am going to announce a personal decision: I am going to end my career as a basketball player and officially retire.

http://www.youtube.com/watch?v=NE0qG26HOUE&feature=player_embedded

Yao speelde acht seizoenen in de NBA bij de Houston Rockets. De langste speler van de Noord-Amerikaanse profcompetitie zorgde ervoor dat de basketbalsport in China in de afgelopen tien jaar volwassen werd. Uit onderzoek blijkt dat 350 miljoen Chinezen basketballen (in competities, op scholen en universiteiten of op straat).

http://www.youtube.com/watch?v=YDnBGYEMovE

Bij zijn geboorte gold Yao al als een abnormale baby. Hij woog ruim tien pond, twee keer het gewicht van een doorsnee Chinese zuigeling. De medici verbaasden zich over de voeten en armen van het kind, gelijk aan die van een driejarige. Dat kan ook niet anders, want de reuzenbaby was de zoon van Fang Fengdi (1.88 meter) en Yao Zhiyuan (2.08), beiden gepensioneerde Chinese basketbalinternationals.