Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Nederlandse hackers vast voor aanvallen op websites

De politie heeft vier Nederlandse hackers aangehouden voor betrokkenheid bij de hackersgroep Anonymous. Die groep viel onder meer sites van PayPal, Visa en MasterCard aan omdat ze weigerden donaties aan Wikileaks uit te voeren.

De vier Nederlanders zijn 35, 25, 18 en 17. In de Verenigde Staten heeft de FBI nog eens zestien hackers aangehouden. In Engeland werd een 16-jarige verdachte vastgezet.

Een 21-jarige verdachte uit het Amerikaanse New Jersey zou vertrouwelijke informatie van de servers van het bedrijf AT&T hebben gehaald. De informatie werd vorige maand door de hackersgroep Lulz Security (ook wel LulzSec) op internet gezet.

LulzSec zou een afsplitsing van Anonymous zijn. De jonge verdachte uit Engeland zou ook met LulzSec verbonden zijn. Eerder deze week brak de hackersgroep nog in op de servers van onder meer The Sun, een van de tabloids van de omstreden mediatycoon Rupert Murdoch. Hij ligt onder vuur vanwege het afluisterschandaal bij News of the World.