Mosterd (van ‘Kaas’) niet vervolgd

Maria Mosterd, de schrijfster van het boek Echte mannen eten geen kaas, vier jaar in handen van een loverboy (2008), zal niet worden vervolgd voor laster en smaad. Haar 25-jarige ex-vriend, die ze in dit boek onterecht beschuldigt van ‘loverboy-praktijken’, had vorig jaar aangifte gedaan tegen Mosterd en haar uitgever. Aan de echtheid van Mosterds

Maria Mosterd, de schrijfster van het boek Echte mannen eten geen kaas, vier jaar in handen van een loverboy (2008), zal niet worden vervolgd voor laster en smaad. Haar 25-jarige ex-vriend, die ze in dit boek onterecht beschuldigt van ‘loverboy-praktijken’, had vorig jaar aangifte gedaan tegen Mosterd en haar uitgever.

Aan de echtheid van Mosterds boek, waarvan ruim een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht, werd al snel getwijfeld. De beschrijvingen hoe zij als 12-jarige meisje uit Zwolle vier jaar lang tijdens schooltijd geprostitueerd werd in Rotterdam, leken onwaarschijnlijk. Haar ex-vriend zet ze in het boek neer als een pooier en een crimineel, die haar op jonge leeftijd tegen haar wil ontmaagdde. Dit verhaal bleek niet te kloppen. Het OM liet gisteren echter weten dat er te weinig bewijs is om Mosterd te beschuldigen van een opzettelijke laster- en smaadcampagne tegen haar ex. Zij gebruikte alleen gefingeerde namen en plaatsnamen. Wel publiceerde zij op internet een filmpje waarin haar ‘loverboy’ bij zijn echte naam wordt genoemd. Dat zijzelf die beelden op internet heeft geplaatst, kon volgens de rechtbank niet worden aangetoond. (NRC)

    • Liesbeth Beneder