Mullah Omar ‘valselijk’ dood verklaard na ‘gehackte telefoons’

Een beeld uit 1996 van Mullah Mohamed Omar tijdens het toespreken van zijn troepen in Kandahar, vlak voor een aanval op Kabul.
Een beeld uit 1996 van Mullah Mohamed Omar tijdens het toespreken van zijn troepen in Kandahar, vlak voor een aanval op Kabul. Foto AFP / BBC

Afgelopen nacht kwam het bericht naar buiten dat Mullah Mohamed Omar, leider van de Talibaan in Afghanistan, zou zijn overleden. Het ging echter om een valse verklaring, lieten twee woordvoerders weten.

“Onze telefoons, e-mailaccounts en websites zijn gehacked om dit bericht te verspreiden”, was de reactie. “Dit is het werk van Amerikaanse inlichtingendiensten en we zullen wraak nemen op de bewuste telefoonproviders.” De berichten, via sms, kwamen van nummers die Mullah Omar in het verleden gebruikte.

Een van de woordvoerders liet daarnaast weten:

“Onze vijanden hebben moderne technologie om onze website en onze telefoons te manipuleren. Ze verspreiden geruchten omdat ze een nederlaag tegemoet gaan en een zwakke moraal hebben.”

Mullah Omar is een van de meeste gezochte mannen ter wereld. De VS jagen op hem omdat hij Osama bin Laden en zijn Al-Qaeda onderdak zou hebben gegeven. Er staat een bedrag van 10 miljoen dollar op zijn hoofd.

In mei kwam ook al het bericht naar buiten dat hij dood zou zijn. Ook toen werd dat tegengesproken door de Talibaan.