MOF

In de memorabele documentaire Kings Of Pastry volgen de Amerikaanse documentaristen Hegedus en Pennebaker zestien patissiers die een gooi doen naar de titel Meilleur Ouvrier de France, een overheidsonderscheiding die enorm aanzien geniet in Frankrijk. Meilleur Ouvrier de France of kortweg ‘MOF’ kun je worden in tal van beroepen, in de keuken herken je de MOF’s aan hun kraag in de Franse driekleur, ze staan er in hoog aanzien. En dat aanzien straalt ook weer af op het restaurant in kwestie. Om Paul Bocuse er nog maar weer een keer bij te halen: in zijn keuken lopen maarliefst 3 MOF’s rond. Het bereiken van de titel is naast een grote eer vooral ook een belofte voor zakelijk succes.
In Annecy in de Haute Savoie liep ik tegen Pierre Gay op,

een dolgelukkige kaasaffineur, die in mei was toegetreden tot het zeer selecte gezelschap van MOF’s in de kaasaffinage in Frankrijk en zijn winkelbel rinkelde frequenter dan ooit.
In Nederland, waar de emoties tijdens Topchef en Masterchef uitzendingen weliswaar hoog oplopen, is vooral de lege titel ‘topkok’ een veelgebruikt predikaat. Toch is er ook een exclusieve Nederlandse kokstitel: SVH Meesterkok, een traag uitdijend gezelschap van zo’n 130 vaklieden waar er jaarlijks een paar bijkomen. Een bloedstollende documentaire als Kings of Pastry is over de verkrijging van die onderscheiding nauwelijks te maken, al was het maar omdat er telkens één keukenmeester tegelijk wordt voorgedragen waardoor het wedstrijdeffect nihil is. Ook zakelijk biedt de titel blijkbaar niet al te veel perspectieven: Marco Poldervaart, de laatst toegetredene tot het gilde der Meesterkoks sloot zijn zaak in Harlingen een paar maanden na de inauguratie.