Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt twee maanden lang onder verscherpt toezicht gesteld. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten, omdat er onvoldoende vertrouwen is dat het ziekenhuisbestuur eigenhandig de uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie onder controle krijgt.

Volgens een woordvoerder van de IGZ is besloten af te zien van een opnamestop, omdat er recent geen nieuwe ziektegevallen zijn bijgekomen. Vanochtend werd bekend dat er nog vier mensen in het ziekenhuis zijn overleden, waardoor de bacterie nu 25 slachtoffers heeft gemaakt.

Eisen inspectiedienst


De IGZ eist onder meer dat de arts-microbioloog en de ziekenhuishygiënist in het ziekenhuis beter gaan samenwerken. Nu geven ze tegenstrijdige adviezen over het indammen van de uitbraak. Ook moet de arts-microbioloog volgens de inspectie verplicht medebehandelaar zijn van besmette patiënten.

Een externe supervisor moet toezien op naleving van de regels. Het ziekenhuis mag in overleg met de IGZ zelf bepalen wie dat wordt.

Het ziekenhuis kampt al sinds september met de multiresistente bacterie. Bij zeker zeventig mensen is de bacterie vastgesteld; 25 besmette patiënten zijn overleden. Ruim 1800 patiënten die zijn behandeld in het ziekenhuis zijn mogelijk drager van de bacterie. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de besmetting.