Kortkolom kunst

Rijksmuseum moet Herculesbeeld afstaan

AMSTERDAM. Het Rijksmuseum moet het bronzen beeld Hercules teruggeven aan de erven van de oorspronkelijke joodse eigenaren. Dat zegt de Restitutiecommissie, die sinds 2002 advies uitbrengt over roofkunstclaims. Hercules werd geclaimd door de erfgenamen van Rosa en Jakob Oppenheimer, een Duits-joods echtpaar dat actief was in de kunsthandel. Volgens de commissie werd het beeld in 1935 onvrijwillig verkocht op een door de nazi’s afgedwongen executieveiling en moet het daarom worden teruggegeven. Hercules, een beeld waarvan maker en datering onbekend zijn, kwam in 1938 door een schenking terecht in het Rijksmuseum en was jarenlang in bruikleen bij het Muiderslot. Ook een lindenhouten Piëta uit de vijftiende eeuw, die het Utrechtse Museum Catharijneconvent in bruikleen heeft van de Staat, moet volgens de Restitutiecommissie worden afgestaan aan de eigenaren, de erven van de joodse bankier en kunstverzamelaar Fritz Gutmann. Het beeld werd in 1939 in beslag genomen door de Duitsers, waarna het in de kunstcollectie van Rijksmaarschalk Hermann Göring kwam. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft de aanbevelingen van de Restitutiecommissie overgenomen. (NRC)

Schrijfster Maria Mosterd niet vervolgd

AMSTERDAM. Maria Mosterd, de schrijfster van het boek Echte mannen eten geen kaas, vier jaar in handen van een loverboy (2008), zal niet worden vervolgd voor laster en smaad. Haar 25-jarige ex-vriend, die ze in dit boek beschuldigt van ‘loverboy-praktijken’, had vorig jaar aangifte gedaan tegen Mosterd en haar uitgever. Aan de echtheid van Mosterds boek, waarvan ruim een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht, werd al snel getwijfeld. De beschrijvingen hoe zij als 12-jarige meisje uit Zwolle vier jaar lang tijdens schooltijd geprostitueerd werd in Rotterdam, leken onwaarschijnlijk. Haar ex-vriend zet ze in het boek neer als een pooier en een crimineel, die haar op jonge leeftijd tegen haar wil ontmaagdde. Het OM liet gisteren echter weten dat er te weinig bewijs is om Mosterd te beschuldigen van een opzettelijke laster- en smaadcampagne tegen haar ex. Zij gebruikte alleen gefingeerde namen en plaatsnamen. Wel publiceerde zij op internet een filmpje waarin haar ‘loverboy’ bij zijn echte naam wordt genoemd. Dat zijzelf die beelden op internet heeft geplaatst, kon volgens de rechtbank niet worden aangetoond. (NRC)

Simone van der Vlugt schrijft geschenkboek

amsterdam. Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboek voor de volgende editie van de Maand van het Spannende boek. Daarin speelt een blinde vrouw de hoofdrol. Zij krijgt langzaam haar gezichtsvermogen terug en „ziet dingen die niet voor haar ogen bestemd zijn”, aldus organisator CPNB. Van der Vlugt is zich nu aan voorbereiden bij het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, Koninklijke Visio. De volgende Maand van het Spannende boek is in juni 2012. (Novum)