Kortkolom economie

Tegenslag voor Spaanse Bankia met beursgang

Door onze correspondent

Madrid. Bankia, een nieuwe Spaanse consumentenbank gevormd door zeven regionale spaarbanken, heeft vanmiddag een moeilijke start op de beurs gemaakt. Het aandeel daalde in het eerste handelskwartier meteen 5 procent. De komende dagen moet blijken of de negatieve trend doorzet. Wegens de eurocrisis werd in Spanje de afgelopen tijd met spanning uitgekeken naar de beursintroductie van Bankia. De fusie van de zeven semipublieke cajas tot een beursgenoteerde consumentenbank is een belangrijke stap in de ingrijpende hervorming en herkapitalisatie van het financiële stelsel van Spanje. In een poging investeerders over te halen aandelen te kopen, verlaagde Bankia maandag zijn toch al lage introductiekoers verder, tot 3,75 euro. Aandeelhouders kregen hiermee een korting van 60 procent op de oorspronkelijke boekwaarde van de bank.

Yahoo: meer winst maar gedaalde omzet

Amsterdam. Internetbedrijf Yahoo heeft in het tweede kwartaal van 2011 meer winst geboekt dan een jaar geleden, maar zag de omzet dalen. Daarnaast stellen de verwachtingen van het internetbedrijf teleur. De nettowinst van Yahoo over de tweede verslagperiode van 2011 bedroeg 237 miljoen dollar (167 miljoen euro), of 18 cent per aandeel, tegen 213 miljoen dollar (150 miljoen euro), of 15 cent per aandeel, in 2010. De netto-omzet daalde 5 procent tot 1,1 miljard dollar (780 miljoen euro). Voor het derde kwartaal verwacht Yahoo een netto-omzet te behalen van tussen de 1,05 miljard en 1,1 miljard dollar. Analisten verwachtten een netto-omzet van 1,12 miljard dollar over het derde kwartaal. (Dow Jones)

Oud-staatssecretaris Bruins hoofd UWV

Rotterdam. Oud-staatssecretaris Bruno Bruins (48) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken vandaag bekendgemaakt. Bruins, momenteel lid van de raad van bestuur van vervoersbedrijf Connexxion, volgt uiterlijk 1 januari Joop Linthorst op die volgende maand afscheid neemt. De nieuwe bestuursvoorzitter heeft de taak om het UWV verder te reorganiseren. Bruins was van juli 2006 tot februari 2007 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende-III. Hij was zes jaar raadslid voor de VVD in Den Haag en van 2000 tot 2006 wethouder en loco-burgemeester in die stad. (NRC)

Imtech neemt Zweeds bedrijf Sydtotal over

Gouda. Imtech neemt de Zweedse energie- en klimaatspecialist Sydtotal over. Daarmee wil de technische dienstverlener uit Gouda de positie in Scandinavië versterken. Op jaarbasis realiseert Sydtotal met ruim 300 medewerkers een omzet van circa 80 miljoen euro, aldus Imtech. Imtech wil in Scandinavië in 2015 een omzet realiseren van 1 miljard euro, tegen 600 miljoen euro in 2010. De groei moet worden bereikt door een combinatie van autonome groei en aanvullende acquisities. De Zweedse mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. (Novum)

UBS verlaagt advies Ahold naar ‘neutral’

Amsterdam. De Zwitserse bank UBS verlaagt het advies voor het aandeel Ahold van buy naar neutral. Volgens de analisten lijken de omstandigheden in de Amerikaanse supermarktbranche te verbeteren, maar blijven de gestegen brandstofprijzen een zorgelijke factor. Daarnaast is er de vrees voor negatieve ontwikkelingen in de Nederlandse markt, zoals valutaschommelingen. Het koersdoel daalt van 11 euro naar naar 9,60 euro. De koers stond rond het middaguur op 9,18 euro. (Dow Jones)