Kortkolom buitenland

EU gispt nieuwbouw in bezet gebied

Brussel. De EU heeft gisteren kritiek geleverd op het Israëlische besluit om 336 nieuwe woningen te bouwen in twee nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Het besluit werd maandag bekendgemaakt. Een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton wees erop dat de nederzettingen onder het internationaal recht illegaal zijn en een obstakel vormen voor een vredesakkoord met de Palestijnen. (AP, Reuters)

Minister Cyprus stapt op om explosie

Nicosia. De Cyprische minister van Buitenlandse Zaken, Markos Kyprianou, is gisteren afgetreden in de nasleep van de zware ontploffing van in beslag genomen buskruit op een marinebasis. Op 11 juli vielen daarbij dertien doden en een grote elektriciteitscentrale in de buurt werd verwoest. Eerder stapten al de minister van Defensie en de legerchef op. Volgens officiële documenten had een explosievenexpert al vijf maanden geleden gewaarschuwd dat het kruit instabiel kon worden door het effect van het weer. (AP)

Oud-medewerker VN-hof veroordeeld

Den Haag. Florence Hartmann, oud-woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, is door de rechters van het VN-hof in hoger beroep veroordeeld tot een geldboete van 7.000 euro wegens minachting van het hof. Het is de eerste keer dat een (oud-)medewerker van het tribunaal terechtstaat. Hartmann was van 2000 tot 2006 woordvoerder en politiek adviseur van toenmalig hoofdaanklager Carla Del Ponte. Volgens het vonnis heeft de Française in haar boek Paix et Châtiment (2007) en in het artikel Vital genocide documents concealed (2008) geciteerd uit vertrouwelijke documenten van het hof. (NRC)

Vrouwen strippen voor Poetin, ‘de president’

Moskou. Enkele tientallen vrouwen in Rusland hebben een actiegroep opgericht die premier Poetin door te strippen op willen roepen om zich opnieuw verkiesbaar te stellen bij de presidentsverkiezingen in 2012. Enkele leden van de groep, Poetins Leger genaamd, hebben een filmpje op YouTube geplaatst waarin een jonge vrouw haar T-shirt doormidden scheurt en haar bh toont voor Poetin, „een geweldige man”. Ze vraagt andere vrouwen „wat jullie willen doen voor de president” en roept hen op soortgelijke filmpjes op het internet te zetten. Het filmpje is inmiddels een hit op het Russische internet. Het is onduidelijk wie er precies achter de groep zitten. Eerder, in oktober vorig jaar, was er een soortgelijke stunt, toen Russische studentes een naaktkalender maakten voor Poetins verjaardag. (AP)