Kortkolom binnenland

‘Verdachte moorden Baflo had psychose’

Groningen. De 26-jarige Alasam S. had een psychose toen hij op 13 april in Baflo zijn vriendin en een politieagent doodde. Dit zei zijn advocaat Matthieu van Linde gisteren tijdens de pro-formazitting voor de Groninger rechtbank. Volgens Van Linde zijn hier „tal van aanwijzingen” voor. Welke dat zijn wilde hij na afloop van de zitting niet kwijt. De verdachte, die ook aanwezig was, zei spijt te hebben van zijn daden, waarvoor hij geen verklaring zei te hebben. De man, een illegaal uit Benin, staat terecht wegens dubbele moord op zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman en de 48-jarige motoragent Dick Haveman. Ook wordt hem poging tot moord op een agente en een bewoner van Baflo ten laste gelegd. Hij zou zijn vriendin met een brandblusser in haar woning in Baflo hebben geslagen. Op de vlucht werd hij staande gehouden door motoragent Haveman. Bij een worsteling zou de verdachte diens dienstwapen hebben gepakt en hem van nabij hebben doodgeschoten. (NRC)

OM: werkstraf voor fout met openen brug

Lelystad. Tegen een brugwachter van de Ketelbrug is gisteren een werkstraf van veertig uur geëist. De brugwachter zorgde er volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad voor dat de brug in oktober 2009 door onzorgvuldig handelen plotseling openging. Een auto met daarin twee volwassenen en twee kinderen botste tegen het geopende brugdeel op. De volwassenen en een kind raakten zwaargewond. De brugwachter besloot de brug open te stellen voor wachtende schepen. De man schakelde handmatig de noodbediening in. Nadat de brug was geopend en weer gesloten, drukte de brugwachter voor het noordelijke deel de stopknop in. Voor het zuidelijke deel drukte hij echter de knop in om de brug te openen. De officier van justitie stelde dat de brugwachter beter op had moeten letten aangezien hij met de handbediening werkte. (Novum)

Opnieuw besmette patiënten overleden

Rotterdam. In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn opnieuw vier patiënten overleden die de multiresistente klebsiellabacterie hadden opgelopen. Het ziekenhuis kampt al zeker sinds september vorig jaar met de bacterie. Een van de overleden patiënten lag op de brandwondenafdeling. Daar was de bacterie tot nu toe niet vastgesteld. Vooralsnog is bij zeventig mensen de bacterie vastgesteld en zijn 25 besmette patiënten overleden. Begin september worden de resultaten van een onderzoek naar de sterfgevallen verwacht. (Novum)

OM eist lagere straf om fatale klap na taxiruzie

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in hoger beroep twee jaar cel geëist tegen de taxichauffeur die vorig jaar een klant doodsloeg op het Amsterdamse Leidseplein tijdens een ruzie om de taxiprijs. De chauffeur werd vorig jaar april veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het OM had toen drie jaar geëist. „Het OM is tot de conclusie gekomen dat de opgelegde staf passend is en in overeenstemming met sancties in soortgelijke zaken”, aldus een woordvoerder. (Novum)

Ziekenhuisdirecteuren verdienen nog te veel

Rotterdam. De meeste ziekenhuisdirecteuren verdienden in 2010 nog steeds meer dan de Balkenendenorm van 190.000 euro per jaar. Dat concludeerde het Financieele Dagblad vandaag op basis van de jaarverslagen van de ziekenhuizen. Gemiddeld verdienden de directeuren ruim 240.000 euro per jaar. Ruim negentig procent kwam boven het maximale bedrag uit dat bestuurders in de (semi)publieke sector mogen verdienen, evenveel als in 2009. (Novum)