Kamp: plan FNV-bond slaat gat van 1,65 miljard euro in begroting

Minister Kamp van Sociale Zaken. Foto WFA / Bart Maat

Het alternatieve plan van FNV Bondgenoten voor een nieuw pensioen- en AOW-stelsel slaat een gat van 1,65 miljard euro in het rijksbudget. Dat zegt minister Kamp van Sociale Zaken in reactie op een ultimatum van FNV Bondgenoten.

Bovendien, zo schrijft Kamp in een brief die in handen is van NRC-economieredacteur Jos Verlaan, wordt de bezuiniging van 2 miljard euro die de verhoging van de AOW-leeftijd moet opleveren, bijna ongedaan gemaakt.

Dit wil FNV Bondgenoten:

  • Het in juni tussen werkgeversorganisaties, bonden en minister Kamp overeengekomen pensioenakkoord moet van tafel
  • Kamp moet eerder aangekondigde bezuinigingen op de ouderenkortingen schrappen.
  • De koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen moet overeind blijven.

In totaal gaat het om 2,35 miljard euro blijkt uit een bij het ultimatum gevoegde financiële onderbouwing van een alternatief plan van Bondgenoten. Dit bedrag moet volgens de FNV-bond beschikbaar komen om koopkrachtverlies voor mensen met lagere inkomens op te vangen.

Pensioen- en AOW-akkoord kan 4 miljard euro besparing opleveren

Het pensioen- en AOW-akkoord kan volgens het Centraal Planbureau 4 miljard euro besparing opleveren. Kamp wil 2,35 miljard daarvan gebruiken om een jaarlijkse verhoging van de AOW-uitkering met 0,6 procent te financieren. Een woordvoerder van Kamp tegenover NRC:

“Bondgenoten wil die 0,6 procent verhoging van de AOW-uitkering én die 2,35 miljard voor koopkrachtreparatie. Maar waar dat geld vandaan moet komen, weten we niet.”

Kamp: ultimatum in strijd met akkoord

In het ultimatum kondigt Bondgenoten vanaf deze week stakingen aan als Kamp vasthoudt aan het akkoord. Volgens Kamp is het ultimatum van Bondgenoten in strijd met het vorige maand door werkgeversorganisaties, bonden en hemzelf gesloten akkoord.

De claim van Bondgenoten op de 2,35 miljard euro bovenop de afspraken in het pensioenakkoord “is hoger dan de besparing die bereikt wordt met het verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar”, aldus Kamp in zijn reactie.

Referendum over pensioenakkoord

De 476.000 leden van FNV Bondgenoten kunnen zich de komende weken via een referendum uitspreken over het pensioenakkoord.

De financiële consequenties van het Bondgenoten-alternatief zijn niet eerder door de bond gepubliceerd. Volgens een woordvoerder zou dat vanmiddag gebeuren. Staken terwijl het referendum nog niet is afgerond, is volgens haar bedoeld om “de werkgevers in beweging te krijgen”.