Kamp: plan Bondgenoten slaat gat in rijksbudget

Het alternatieve plan van FNV Bondgenoten voor een nieuw pensioen- en AOW-stelsel slaat een gat van 1,65 miljard euro in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. Bovendien wordt de bezuiniging van 2 miljard euro die de verhoging van de AOW-leeftijd moet opleveren, bijna ongedaan gemaakt. Dat zegt minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) in reactie op een ultimatum dat FNV Bondgenoten vorige week aan hem heeft gesteld.

De bond wil dat het in juni tussen werkgeversorganisaties, bonden en minister Kamp overeengekomen pensioenakkoord van tafel gaat en dat Kamp eerder aangekondigde bezuinigingen op de ouderenkortingen schrapt. Ook wil de bond dat de ‘koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen’ overeind blijft. Dat blijkt uit een bij het ultimatum gevoegde financiële onderbouwing van een alternatief plan van Bondgenoten. In totaal gaat het om 2,35 miljard euro. Dit bedrag moet volgens de FNV-bond beschikbaar komen om koopkrachtverlies voor mensen met lagere inkomens op te vangen.

Het pensioen- en AOW-akkoord kan volgens het Centraal Planbureau 4 miljard euro besparing opleveren. Kamp wil 2,35 miljard daarvan gebruiken om een jaarlijkse verhoging van de AOW met 0,6 procent te financieren. „Bondgenoten wil die 0,6 procent verhoging van de AOW-uitkering én die 2,35 miljard voor koopkrachtreparatie. Maar waar dat geld vandaan moet komen, weten we niet”, aldus een woordvoerder van Kamp.

In het ultimatum kondigt Bondgenoten vanaf deze week stakingen aan als Kamp vasthoudt aan het akkoord. Volgens Kamp is het ultimatum in strijd met het vorige maand door werkgeversorganisaties, bonden en hemzelf gesloten akkoord.

De claim van Bondgenoten op de 2,35 miljard euro bovenop de afspraken in het pensioenakkoord „is hoger dan de besparing die bereikt wordt met het verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar”, aldus Kamp in zijn reactie.

De 476.000 leden van FNV Bondgenoten kunnen zich de komende weken via een referendum uitspreken over het pensioenakkoord. De financiële consequenties van het Bondgenoten-alternatief zijn niet eerder door de bond gepubliceerd. Volgens een woordvoerder zou dat vanmiddag gebeuren. Staken terwijl het referendum nog niet is afgerond, is volgens haar bedoeld om „de werkgevers in beweging te krijgen”.

    • Jos Verlaan