Goran Hadzic opgepakt in omgeving Servische stad Novi Sad

FILE - In this Feb. 6, 1993 file photo, Goran Hadzic, who heads representatives of the Krajina Serbs, talks with reporters at the United Nations in New York, United States. It has been reported on Wednesday, July 20, 2011 by Serbian TV station B92 that authorities have arrested Goran Hadzic, the last remaining fugitive sought by the U.N. war crimes court. Hadzic has been on the run for eight years. He is wanted for atrocities stemming from the 1991-1995 war in Croatia. (AP Photo/Bebeto Matthews, File) Goran Hadzic in 1993. Foto AP/Bebeto Matthews.

Goran Hadzic, bekend als de laatste nog voortvluchtige verdachte van het Joegoslavië-tribunaal, is vanochtend opgepakt in de regio Fruška Gora nabij de Servische stad Novi Sad. Dat heeft de Servische president Boris Tadic gezegd op de persconferentie waar hij de arrestatie van de Servische Kroaat bevestigde.

Hadzic is door een eenheid van de binnenlandse veiligheidsdienst BIA opgepakt in het natuurgebied Fruska Gora in noord Servië. Daar zou hij volgens nog onbevestigde berichten op pad zijn geweest om iemand te ontmoeten die hem geld gaf, zo laat onze Balkan-correspondent Marloes de Koning weten:

“Over de precieze omstandigheden en locatie is nog weinig bekend. Hadzic zou zich in de omgeving van Krusedol, hebben opgehouden, een stadje dat vooral bekend is om het orthodoxe klooster dat daar staat. Hij leefde onder een valse identiteit waardoor hij zich betrekkelijk vrij kon bewegen.” - Marloes de Koning, NRC

Krusedol is ongeveer twintig kilometer van Novi Sad, waar de familie Hadzic woont en waar hij voor het laatste in het openbaar is gesignaleerd in 2004. Het gebied Fruška Gora ligt aan de Donau ten zuiden van de stad Novi Sad.


View Larger Map

‘Servië wist niet waar Hadzic zich schuilhield’

Met de arrestatie heeft Servië “het moeilijkste hoofdstuk in de samenwerking met het Haagse tribunaal afgesloten,” sprak Tadic. Servië heeft nu voldaan aan “zowel de juridische als de morele verplichtingen” voor toetreding tot de Europese Unie. Het uitleveren van de gezochte oorlogsmisdadigers is daarvoor een voorwaarde.

Tadic ontkent dat de Servische autoriteiten al langer wisten waar Hadzic zich schuilhield. “Onze veiligheids- en inlichtingendienst hebben hun werk volgens de wet uitgevoerd.” Ook verwees hij naar de zoektocht naar Osama bin Laden, die ook tien jaar heeft geduurd. “Zo is de situatie hier ook.”

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen was verheugd over het nieuws van de arrestatie en prees Servië voor het nakomen van internationale verplichtingen. “Na de uitlevering van Ratko Mladic kan met deze arrestatie het pijnlijkste hoofdstuk in de recente geschiedenis in Europa afgesloten worden, aldus Rasmussen in een verklaring.

In 2004 werd Hadzic al bijna gearresteerd

Goran Hadzic was na de arrestatie van Mladic de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de jaren negentig. Hadzic was indertijd de leider van de Kroatische Serviërs. Hij wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden begaan in de periode 1991-1995.

In 2004 werd hij bijna gearresteerd. Hadzic verdween uit zijn huis in Novi Sad in Servië. In 2005 berichtten Servische media dat hij zich mogelijk in het Servische orthodoxe klooster in Irig in Servië of Bijela in Montenegro bevond. Vanaf 2008 werd ook wel beweerd dat hij zich in Wit-Rusland schuil hield.