Goran Hadzic in Servië opgepakt

In Servië is vanochtend de verdachte van oorlogsmisdaden Goran Hadzic gearresteerd. Hadzic was de laatst verdachte van het Joegoslavië-tribunaal die nog op vrije voeten was. Hij zou als oud-president van de Servische Kroaten betrokken zijn geweest bij de moord op honderden burgers.

De arrestatie werd vanochtend bevestigd door president Boris Tadic. „Hiermee is het allermoeilijkste hoofdstuk van onze verplichtingen jegens het tribunaal afgerond en hebben we aan onze morele plicht voldaan,” zei hij. Tadic probeerde speculaties dat Servische autoriteiten Hadzic jarenlang hebben beschermd, voor te zijn door ze vast tegen te spreken. De arrestatie is het resultaat van drie jaar hard werken, zei hij. „De zoektocht naar Osama bin Laden duurde bijna een decennium en wierp uiteindelijk vruchten af. Zo is de situatie hier ook.”

Hadzic werd door een eenheid van de binnenlandse veiligheidsdienst BIA opgepakt in het natuurgebied Fruska Gora in het noorden van Servië. Daar was hij volgens nog onbevestigde berichten op pad om iemand te ontmoeten die hem geld gaf. Hadzic zou zich hebben opgehouden in de omgeving van het plaatsje Krusedol, vooral bekend om zijn orthodoxe klooster. Hij maakte gebruik van een valse identiteit, waardoor hij zich betrekkelijk vrij kon bewegen. Hij zou zijn baard hebben afgeschoren.

Krusedol ligt op twintig kilometer van Novi Sad, waar de familie Hadzic woont. Servische tv-stations herhaalden vanochtend beelden waarop te zien is hoe Hadzic op 13 juli 2004, de dag dat het Joegoslavië-tribunaal de Servische autoriteiten de nog geheime aanklacht tegen hem stuurde, daarover werd ingeseind. Hij stond zonder hemd in de tuin van zijn villa toen hij een telefoontje kreeg. Kort daarna vertrok hij in een witte Fiat.

EU-voorzitter Van Rompuy noemde de arrestatie een „belangrijke stap” voor Servische toetreding tot de EU en voor internationale gerechtigheid.

Laatste voorvluchtige: pagina 3