Geen prijs voor de beste vrijwilliger

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn de concrete gevolgen, voor bijvoorbeeld de kinderboerderij of het zwembad? Vandaag: de Apeldoorntrofee.

Ook de gemeente Apeldoorn ontkomt niet aan de gevolgen van de economische crisis. De stad moet bezuinigen: de begroting van zo’n 450 miljoen euro krimpt met ongeveer 30 miljoen. En hoewel de gemeente zichzelf beschouwt als de ‘vrijwilligersstad bij uitstek’, sneuvelt onder meer een initiatief dat ooit in het leven werd geroepen om lokale vrijwilligers in het zonnetje te zetten: de Apeldoorntrofee. De onderscheiding, die tot voor kort de Louise de Brauwprijs heette, naar de vrouw van een oud-burgemeester, was bedoeld om waardering uit te spreken voor vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke stages van scholieren en projecten van individuele vrijwilligers.

Hoewel het totale prijzengeld slechts 4.100 euro bedroeg, was met de feestelijke uitreiking een veel groter bedrag gemoeid: ongeveer 38.000 euro. Linda Stomphorst, beleidsmedewerker van de gemeente, vertelt dat de gemeenteraad heeft besloten voortaan in te zetten op het steunen van vrijwilligerswerk, in plaats van het waarderen ervan. „Vrijwilligerswerk is bijzonder, maar het is tegelijkertijd ook noodzakelijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt.”

De gemeente vindt dat waardering voor vrijwilligerswerk vanuit de samenleving zou moeten komen. Stomphorst: „De gemeente blijft wel gewoon vrijwilligerswerk steunen, hiervoor is nog altijd zo’n zeven ton beschikbaar.” Wie de allerlaatste Apeldoorntrofee mee naar huis mag nemen, zal blijken op 12 oktober. Daarna moet vrijwilligerswerk weer iets vanzelfsprekends zijn.