Geen excuus premier Cameron

De Britse premier David Cameron had „achteraf gezien” oud-News of the World-hoofdredacteur Andy Coulson „beter niet in dienst kunnen nemen” als woordvoerder. Dat heeft hij vanmiddag in het Lagerhuis gezegd tijdens een spoeddebat over het afluisterschandaal rond mediamagnaat Rupert Murdoch.

De Conservatieve premier bevestigde dat de afluisterzaak wordt uitgezocht door een commissie onder leiding van een rechter, die binnen een jaar verslag moet uitbrengen. Met een verwijzing naar de contacten tussen verscheidene premiers en topfiguren van het Murdoch-concern zei hij ook dat een eind moet komen aan de „extreem nauwe banden tussen media en de politiek” en dat het tijd is voor „een frisse start”. Daarna zou de regering zich, zo zei hij, weer kunnen richten op essentiële zaken als de economie.

De premier zei pas excuus te willen aanbieden voor het inhuren van Coulson als zou blijken dat deze wel degelijk op de hoogte was geweest van de afluisterpraktijken door zondagstabloid News of the World. Coulson ontkent dat.

Oppositieleider Ed Miliband nam echter geen genoegen met wat hij een „half excuus” noemde, en eiste dat de premier zich volledig zou verontschuldigen voor het „binnenhalen [van Coulson] in het hart van de regering.”

De Lagerhuiscommissie voor Binnenlandse Zaken beschuldigde de politie gisteren van een „catalogus aan fouten” in het onderzoek naar het afluisterschandaal. Agenten zouden tijdens een eerder onderzoek in 2009 „niet de wil” hebben gehad om uit te zoeken wat er aan de hand was. Tegelijkertijd probeerde uitgever News International, in handen van Murdoch, „bewust” het politieonderzoek te dwarsbomen.

Vanochtend gelastte het Britse Hooggerechtshof de Londense politie informatie openbaar te maken over het vermeende afluisteren van acteur Hugh Grant en schrijver Jemina Khan. Uit de informatie zou blijken dat Grant en Khan werden afgeluisterd door Glenn Mulcaire, een privédetective van NotW.

Murdoch weet weinig: pagina 9