Frisse film van debutant vol verwijzingen

Attack the Block. Regie: Joe Cornish. Met: John Boyega, Nick Frost. In: 14 bioscopen. ****

Zelden staat het persmateriaal bij een film zo bomvol verwijzingen naar andere films zoals bij Attack the Block van debuterend regisseur Joe Cornish. Hij is duidelijk een filmfan die een hommage wil brengen aan de films waar hij van houdt, bovenal aan de films van John Carpenter, regisseur van genreklassiekers als Escape from New York, The Thing en Assault on Precinct 13.

Van al die films is wel iets terug te vinden in Attack The Block, waarin een groep rondhangende lummels hun achterstandwijk moet verdedigen tegen een invasie van vraatzuchtige, harige buitenaardse wezens met lichtgevende tanden. Dat de film ondanks de stortvloed aan filmverwijzingen toch fris en authentiek overkomt, komt doordat Cornisch aan zijn Amerikaanse inspiratiebronnen een stevige dosis rauw Brits staatleven toevoegt. De regisseur buit de locatie – troosteloze flatcomplexen in Oost-Londen – maximaal uit. De stoere pseudo-gangsta’s – vooral hun leider Moses (John Boyega), held tegen wil en dank – komen levensecht over; met hun behendigheid op crossfietsen, vloeiende straattaal en gehannes met hun beltegoed. Attack the Block is een mooie mix van actie, komedie en ook nog een heel klein beetje horror.

    • Peter de Bruijn