EuroGames: homo-sportevenement in Rotterdam

De medailles voor de EuroGames liggen al klaar. Foto NRC / Bas Czerwinski

In Rotterdam begint vandaag de dertiende editie van de EuroGames (wiki), de Europese tegenhanger van de wereldwijde Gay Games. Vierduizend deelnemers uit 42 landen strijden om de medailles in uiteenlopende sporten, variërend van tennis en zwemmen tot petanque (Provençaalse variant van jeu de boules) en ballroomdancing.

Doelstellingen van de EuroGames zijn onder meer de strijd tegen discriminatie van ‘lesbian, gay, bisexual en transgender’ (LGBT’s) in de sport, en bevordering van de ‘coming out’ en emancipatie van homoseksuele sporters.

Bekijk hier de promo van de EuroGames

Rotterdam maakt zich druk om acceptatie homoseksualiteit

De gemeente Rotterdam neemt de helft (1 miljoen euro) van de kosten van het vijfdaagse sport- en cultuurevenement voor zijn rekening. In NRC Handelsblad legde redacteur Mark Hoogstad gisteren uit waarom:

“Het stadsbestuur maakt zich zorgen over de moeizame emancipatie. Onderzoek van het antidiscriminatiebureau RADAR onderschreef vorig najaar het vermoeden dat de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit ernstig te wensen overlaat. Gevolg: schaamte en gevoelens van eenzaamheid, aldus het rapport Gay in Rotterdam (pdf), waarin het stadsbestuur werd opgeroepen om ‘het roze karakter’ van de stad te benadrukken.”

Hetero’s ook welkom

Zin om de komende dagen mee te doen aan bijvoorbeeld een wedstrijd bowlen, bridgen of basketballen, maar geen homo? Geen probleem. “We willen geen exclusief feestje, dus iedereen is welkom”, vertelde de voorzitter Hans van Dop van het organisatiecomité gisteren in NRC Handelsblad.

Op Facebook vind je de teams die nog op zoek zijn naar wat sporters.