Een prachtig dieptepunt

Game

Shadows of the Damned

Van Grasshopper Manufacture, EA (voor Xbox 360, PlayStation 3) ***

Seksgrappen. In Shadows of the Damned worden ze afgevuurd als kogels. Het zijn originele, soms haast literaire vondsten. Wat te denken van „He sounds like a real dick-tator”, of het bloemrijke „Fill those cracks with your explosive hot boner”. Enkele uren verder en je begint bijna je eigen dick jokes te maken.

Garcia Hotspur moet zijn vriendin uit de hel bevrijden. Voor zijn ogen wordt ze meermaals uiteengereten tot bloederige pulp, waarna zijn sidekick oneliners spuwt als: „There’s a dirty girl in all of them.” Een overtuigende lach levert het zelden op, eerder een vreemdsoortig ongemak.

Het is humor die zich door meerdere barrières van wansmaak boort, om te eindigen in onbestemd gebied. Dit is meer dan opzettelijke warsheid van goede smaak, meer dan een persiflage op de B-film. Daarvoor is het te goor, te absurd en te manisch. Begint de zwarte humor van deze horrorshooter te wennen, dan zwiept hij plots naar melodrama, om vervolgens weer de meest vulgaire grappen uit te kotsen.

Onder de anarchistische waanzin schuilt een schietspel met een nadruk op impact. Bloedfonteinen, rondvliegende ledematen, ont-hoofdingen. Als de drang om verder te spelen niet voortkomt uit de wil om de volgende wanstaltige grap te horen, dan is het wel hierom. Het is een pracht van een dieptepunt.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann