Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Defensie moet elektronische wapens maken’

Als het ene land een bom gooit op het andere, heet dat een oorlogsdaad. Maar het platleggen van een computernetwerk mag niet zo heten. Jed Babbin, voormalig onderminister van Defensie, pleit daarom voor een definitieverandering.

De term ‘gewapend conflict’ sluit aanvallen van hackers, in dienst van overheden, uit. Tenzij we computers ook als wapens zien, zegt Babbin. De Russische aanvallen op regeringswebsites van Estland in 2007 zijn volgens Babbin een oorlogsdaad.

Hackende soldaten
De dwingende reden om ‘cyberwar’ ook echt als oorlog te zien, bespreekt Babbin aan het einde van zijn essay in The American Spectator. Hij wil dat de Amerikaanse Defensie niet alleen inzet op beveiliging, maar ook op het ontwikkelen van virussen. Hackers als de nieuwe soldaten dus. China en Rusland doen dat al, weet Babbin. Pas als de VS ‘computerwapens’ heeft, kan ze gepast reageren. Of zelf gevaarlijke objecten van buitenlandse mogendheden uitschakelen, zoals het vermeende Iraanse kernwapenprogramma.

Met zijn essay wil Babbin - die voor president Bush gewerkt heeft - de VS ook afbrengen van het conventionele idee van oorlogsvoering. “Het slagveld is overal”, schrijft hij. “Computeraanvallen zijn misschien wel de meest gevaarlijke vorm van oorlogsvoering, omdat de meeste Westerse landen cyberaanvallen niet beschouwen als oorlogshandelingen.”

Babbin gelooft dat cyberaanvallen dodelijk kunnen zijn. Hij speculeert over het ontregelen van luchtverkeer. Als daardoor vliegtuigen neerstorten is dat net zo erg als een bom op Times Square.

Eerder in deze serie:
VN-vredesmissie wordt een verzekeringskwestie. Commentaren op het Srebrenica-vonnis
Hitler liquideren was ‘onsportief’ geweest. Wees daarom voorzichtig met Gaddafi
Schietpartij CIA-agent veroorzaakt diplomatieke ramp
Het Kill Team is angstaanjagend normaal
Een onschuldige burger is ongeveer 2.500 dollar waard
Vijf tips om een dictatuur coupbestendig te maken
Osama bin Laden mogelijk opgespoord dankzij martelverhoor. Verbod opheffen?