De Jager: Italië kan meer bezuinigen dan het nu doet

Premier Mark Rutte zal er morgen op de Eurotop bij Italië op aandringen dat het land met meer bezuinigingen moet komen. Minister van Financiën Jan Kees de Jager schrijft dat in een brief aan de Kamer.

De Italiaanse regering heeft een maatregelenpakket van 47 miljard euro aangenomen om het begrotingstekort terug te brengen tot nul in 2014.

Minister De Jager ziet dat als een positief signaal:

“De snelheid waarmee dit maatregelenpakket vorige week werd gepasseerd in de Italiaanse senaat en het Italiaanse parlement toont aan dat Italië de huidige marktdruk serieus neemt.”

Volgens De Jager past Italië niet in het rijtje van programmalanden zoals Griekenland en Ierland:

“De sterke marktreactie is vooral het gevolg van de onzekerheid die momenteel heerst over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Dit neemt echter niet weg dat Italië meer zou kunnen doen om onder de aandacht van financiële markten uit te komen. Hier zullen we bij de Eurotop ook op aandringen.”

De Italiaanse schuld was eind vorig jaar opgelopen tot ongeveer 1800 miljard euro - 119 procent van het bruto binnenlands product - terwijl de regels van het stabiliteitspact voorschrijven dat de schuld maximaal 60 procent mag bedragen.