Cameron overleeft afluisterschandaal, voor vandaag

Britain's Prime Minister David Cameron, flanked by Deputy Prime Minister Nick Clegg (L) and Finance Minister George Osborne (R) speaks about phone hacking to parliament in a still image taken from video in London July 20, 2011. Cameron on Wednesday defended the way his staff dealt with the police over allegations of phone-hacking and bribery at Rupert Murdoch's British newspapers . REUTERS/Parbul TV via Reuters TV (BRITAINCRIME BUSINESS - Tags: MEDIA BUSINESS CRIME LAW POLITICS) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. NO SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS David Cameron, geflankeerd door vice-premier Nick Clegg (links) en minister van Financiën George Osborne, in het parlement. Foto Reuters / Parbul TV / Reuters TV

De Britse premier David Cameron heeft vandaag overleefd. Bij zijn verantwoording in het parlement gaf hij toe dat hij oud-hoofdredacteur van News of the World Andy Coulson nooit had moeten aannemen als zijn woordvoerder, maar het blijft ‘een rollercoaster’, zegt onze correspondent.

In de afluisterzaak in het Verenigd Koninkrijk werd de druk op premier Cameron opgevoerd. Cameron had Andy Coulson een ‘tweede kans’ gegeven en hield vol dat deze eerlijk tegen hem was geweest. Bovendien hield hij, hoewel de journalist van The Guardian het hem negen keer vroeg, vol met Rebekah Brooks enkel ‘zuivere’ gesprekken te hebben gevoerd; gesprekken die hij ook in het parlement had kunnen voeren. Cameron heeft de vragen in het parlement met zijn wat straffere bewoording overleefd, zegt onze correspondent in Londen Titia Ketelaar:

“De speech van Cameron was behoorlijk helder en hij heeft het overleefd - voor vandaag. Niemand weet hoe deze nu al langer dan twee weken durende rollercoaster waarin mensen aftreden, koppen rollen en ontslagen vallen nog duurt, en wat er nog meer boven water komt. Het wachten is nu op de speciale commissie die door een rechter is gevormd, die onderzoek gaat doen naar de zaak en banden tussen pers en politiek. Dan weten we ook meer over de rol van Cameron en hoe hij in de zaak staat.”

De hamvraag in het phone-hacking scandal, legt Ketelaar uit, is nog niet beantwoord:

“De vraag die tot nu toe blijft liggen is: wie zijn er allemaal afgeluisterd? The Guardian heeft een lijst met maar liefst vierduizend mensen, maar we weten nog niet of die ook allemaal afgeluisterd zijn. Scotland Yard zegt bovendien dat die lijst niet klopt. Het antwoord op die vraag is het belangrijkst.”

Reacties op Cameron’s speech

Reacties via BBC en The Guardian.

Labour-leider Ed Milliband vindt de antwoorden van Cameron ‘niet genoeg’. Milliband over het aannemen van Coulson door Cameron:

“A catastrophic error of judgement.”

Acteur Alec Baldwin:

“Cameron should resign. England is filled with people who could do a better job.”

Parlementariër Jeremy Corbyn (Labour):

“David Cameron quizzed in Commons chamber from 11.30 until 15.00 and still apparently has never talked to anyone about BSkyB takeover. Really?”

Voormalig perswoordvoerder van Cameron George Eustice:

“I don’t think there’s anything else a prime minister could do.”

Blogger Will Straw:

“I’m confused. Why does Cameron regret hiring Coulson in hindsight but does not want to apologise for it?”

John Rentoul van The Independent:

“Ed Miliband made a huge tactical error. He went for detailed questions about this and that, ending with a ringing demand for him to … apologise for hiring Andy Coulson. Which he all but had.”

James Forsyth van het politieke blog Coffee House:

“But, overall, it was a performance that went some way to restoring Cameron’s grip on the situation. It was a reminder of the old adage that the safest place for a prime minister in a crisis is the dispatch box of the House of Commons.”

Namen onderzoekscommissie bekend gemaakt

De door een rechter geleide commissie die onderzoek gaat doen naar de beschuldigingen van afluisteren, omkoping en andere illegale activiteiten waar Rupert Murdoch’s News International en andere Britse uitgevers zich wellicht schuldig hebben gemaakt bestaat uit zes mensen:

Shami Chakrabarti
Voormalig staatsadvocaat en uitgesproken kritisch op voormalig premier Tony Blair en diens steun voor de ‘war on terror’ van George W. Bush. Was hoofd van een mensenrechtengroepering waar ze opriep tot sluiting van Guantanamo Bay.

Paul Scott-Lee
Een politieman die in de running was om hoofd van het korps in Londen te worden, een van de hoogste posities in de Engelse politiemacht. Hij verloor uiteindelijk van Paul Stephenson, die aftrad nadat het afluisterschandaal de kop op stak.

David Currie
Chef van Ofcom, mediawaakhond, van 2002 tot 2009. Ofcom heeft een sleutelrol in het schandaal rond News of the World. Eerder vroeg men zich bij Ofcom hardop af of het wel juist zou zijn dat Murdoch’s News Corporation eigenaar van BSkyB zou worden, nog voordat het bod daarop werd ingetrokken.

Elinor Goodman
Een freelance journalist, tussen 1988 en 2005 politiek redacteur bij Channel 4 News. Daarvoor werkte ze bij de Financial Times en presenteert tegenwoordig regelmatig de politieke show van BBC Radio in het weekend, The Week in Westminster.

David Bell
Komt ook uit de media. Bell werkte het grootste gedeelte van z’n carrière bij de Financial Times (waar hij onder meer hoofdredacteur is geweest) en diens uitgever, Pearson. Hij zit, als niet-uitvoerend bestuurder, in de raad van bestuur bij The Economist en leidt hoofd van Sadler’s Wells, een theater.

George Jones
Politiek verslaggever tot 2007 bij de Daily Telegraph. In die rol becommentarieerde hij regelmatig de politiek op televisie. Is ook plaatsvervangend chef geweest van de politieke redactie van de Sunday Times en correspondent voor Press Association News. (Reuters)