Cameron: als Coulson loog, moet hij boeten

David Carmeron tijdens een toespraak gisteren in Lagos, Nigeria. Daarna vloog hij terug om vandaag opnieuw te spreken over het afluisterschandaal binnen het Murdoch-concern. Foto AP / Christopher Furlong

Terugkijkend, met de kennis die hij nu heeft, had David Cameron Andy Coulson niet aangenomen als woordvoerder. Dat zei de Britse premier vandaag in het parlement. “Maar ik kon het toen niet weten.”

Als Coulson gelogen heeft over zijn kennis van de afluisterpraktijken, dan is het een schande dat hij voor ons gewerkt heeft, dan wordt hij fors aangepakt en dan verwacht ik een uitgebreid excuses, zei Cameron kort daarvoor.

“Toch is hij voor mij onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Ik ben verantwoordelijk geweest voor het aannemen van Coulson en voor wat hij tijdens dat dienstverband deed. Daarover zijn geen klachten geweest.”

“Terugkijkend had ik hem de baan niet mogen aanbieden en hij had hem niet mogen accepteren. Maar we wisten toen niet wat we nu wisten. Onze taak is nu de troep op te ruimen. You live and you learn.”

‘Neil Wallis is nooit ingehuurd’

De spil in een nieuwe controverse rond Cameron, die dus al onder druk stond omdat hij oud-hoofdredacteur van News of the World Andy Coulson aannam als regeringswoordvoerder, is Neil Wallis. In een eerdere verklaring zei Cameron als eens dat het aannemen van Coulson zijn verantwoordelijkheid was en dat hij hem een “tweede kans” wilde geven. Maar Wallis zou kortstondig hebben samengewerkt met Coulson om tijdens de verkiezingen van vorig jaar politieke onderwerpen op de juiste manier de kranten in te krijgen. Kortom: niet alleen werkte een oud-’NotW’-medewerker later voor Cameron, ook waren er tijdens dat dienstverband nog banden tussen de politiek en het Murdoch-concern.

Cameron reageerde daar tijdens zijn toespraak op door te zeggen dat Wallis en zijn bedrijf nooit ingehuurd zijn door zijn partij. “We zijn hier volkomen transparant over.”

Breed, transparant onderzoek

Cameron zette aan het begin van zijn speech zijn plan uiteen. Hij wil een breed, goed geleid politieonderzoek en breed juridisch onderzoek naar wat er mis is gegaan, waarom en hoe verzekerd kan worden dat het nooit meer gebeurt. Het onderzoek moet niet alleen de relaties tussen pers, politie en politici transparant maken, maar ook wat elk individueel valt te verwijten.

“Het publiek verwacht nu niet dat politici vingers naar elkaar wijzen, maar dat we samenwerken om het voor eens en altijd uit te zoeken.”

Achtergrond

Het openbaar worden van het schandaal rond News of the World is al langer aan de gang, maar begin deze maand werd de omvang pas duidelijk toen bleek dat de krant niet alleen bij beroemdheden en politici, maar ook bij vermiste meisjes, nabestaanden van terreurslachtoffers en omgekomen militairen inbrak op de voicemail om berichten af te luisteren. Sindsdien volgde voor veel betrokken figuren arrestatie en/of het neerleggen van de functie.

Gisteren werden Rupert Murdoch (zijn News Corporation was eigenaar van News of the World, waar hij onlangs de stekker eruit trok) en Rebekah Brooks, de laatste hoofdredacteur van de krant, gehoord door de mediacommissie van het Britse Lagerhuis.

Toespraak gevolgd door spoedzitting

Cameron kwam gisteren terug uit Afrika om in het Lagerhuis te spreken over het schandaal. Nu die achter de rug is, volgt een spoedzitting. Daarin is het aanstellen van Coulson nog altijd het hete hangijzer. Tegenstanders verwijten Cameron dat hij vooraf gewaarschuwd is en hem desondanks aannam.

    • Peter Zantingh