Borders vraagt deze week faillissement aan

Eind september houdt de boekhandel waarschijnlijk op te bestaan.

Borders, de Amerikaanse boekhandelketen, zal donderdag faillissement aanvragen. Dat meldt persbureau AP. Als de rechter goedkeuring geeft, kan vrijdag al begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 boekhandels.

Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan. Met het faillissement gaan 10.700 banen verloren. Het faillissement is een tegenslag voor winkelcentra; een vestiging van Borders beslaat gemiddeld ruim 2.300 vierkante meter.

Verder verwachten analisten dat de sluiting van de keten negatieve gevolgen zal hebben voor de verkoop van elektronische boeken (e-books), die in de Verenigde Staten een veel groter deel uitmaken van de boekenverkoop dan in Nederland. Boekhandels weten moeilijk een antwoord te vinden op dit fenomeen, waarbij zij als etalage fungeren voor internetwinkels.

Borders werd in 1971 opgericht door de broers Tom en Louis Borders, in Ann Arbor in Michigan. Met Barnes & Noble waren zij de eersten die zogeheten megaboekwinkels openden, met tussen 100.000 en 200.000 titels op de planken, comfortabele leeshoeken en koffiebars. (NRC)