Björk blijft experimenteren: een ‘app-album’ met David Attenborough

Björk tijdens een live-uitvoering van Biophilia in Manchester, eind juni.

Het achtste album van de IJslandse zangeres Björk zal het eerste ‘app-album’ worden. Wat betekent dat? Dat de nummers binnen een gisteren gelanceerde applicatie te luisteren zijn en begeleid worden door de warme stem van David Attenborough.

Björk greep ooit voor het eerste de schijnwerpers met het schattige liedje ‘It’s Oh So Quiet’ - een toegankelijk popnummer, maar daarna zocht ze steeds meer de grenzen van haar artistieke mogelijkheden op. Ze maakte met Medúlla (2004) al eens een grotendeels met stemklanken gevormd album en wie haar live tegenkomt, ziet haar de meest uiteenlopende instrumenten gebruiken. Biophilia is het volgende experiment.

Het idee is als volgt: Biophilia heeft sinds gisteren een eigen applicatie in de App Store (die is 114 MB groot, dus downloaden kan alleen via Wi-Fi of iTunes). Binnen de app worden de nummers van het album straks - het moet uitkomen op 26 september - uitgebracht. Open je de app nu, dan wordt je rondgeleid door David Attenborough. De stem van de levende televisielegende zorgt er direct voor dat je het idee krijgt dat je in een natuurprogramma zit.

Dit is ongeveer wat je te zien krijgt:

En zo vertelt Attenborough het ook: Biophilia moet de gebruiker laten ervaren hoe natuur, muziek en technologie samenkomen. Dat klinkt nog niet erg concreet, daarom is de kwalificatie van The Guardian misschien beter: omdat je door de app rondgeleid en onderhouden wordt (middels bijvoorbeeld een spelletje en visuele effecten) terwijl je naar de muziek luistert, luister je uiteindelijk met meer aandacht. Je kunt namelijk ondertussen niet even naar Twitter of je mail ophalen.

Twee nummers van het aankomende album zijn al te beluisteren. Het eerste is ‘Cosmogony’, een theatraal nummer met een diepe bass over het ontstaan van het universum, ook op YouTube te vinden. En er is ‘Crystalline’, de eerste single en met de stemmingswisselingen een typisch Björk-nummer, ook op YouTube:

De titels van de rest van de nummers worden nu in de app nog grijs weergegeven binnen een soort ‘sterrenstelsel’ waarin ze om elkaar heen bewegen. Na de zomer zijn ze per stuk aan te schaffen - elk met een eigen interactieve app, zo wordt beloofd.