Banon brengt behalve DSK ook Hollande in opspraak

De Franse justitie doet voor- onderzoek naar een poging tot verkrachting door Dominique Strauss-Kahn. Ook andere mensen worden in verlegenheid gebracht.

Wat wist François Hollande over de vermeende poging tot verkrachting van de schrijfster Tristane Banon door Dominique Strauss-Kahn in 2003? Wanneer werd hij op de hoogte gebracht? En wat heeft hij met die informatie gedaan? Als er niet snel een duidelijk antwoord komt op die vragen, dreigt de beschuldiging van Banon tegenover Strauss-Kahn zich ook tegen Hollande te keren. Hij is een van de grootste kanshebbers om namens de Parti Socialiste kandidaat te zijn bij de Franse presidentsverkiezingen van 2012. Hollande was in 2003 partijleider van de Parti Socialiste (PS).

Banon (32) deed begin deze maand aangifte wegens een poging tot verkrachting door Strauss-Kahn, waarna justitie een vooronderzoek begon. Volgens Banon lokte Strauss-Kahn haar in februari 2003 naar een zo goed als leeg appartement, waar hij probeerde seks te hebben met haar. Ze wist naar eigen zeggen het appartement te ontvluchten.

Hollande en zijn entourage hebben tot nu toe tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de affaire-Banon. De ene keer zegt hij de schrijfster telefonisch te hebben aangespoord om aangifte te doen als de feiten zo ernstig waren als zij beweert, de andere keer zegt hij zich niet meer te herinneren of hij Banon wel heeft gebeld.

Hollande zal als getuige worden gehoord tijdens het vooronderzoek dat momenteel loopt, omdat zijn naam werd genoemd door Banon als een van de mensen die op de hoogte waren.

Wanneer Hollande bij de onderzoekers moet komen is nog onduidelijk. Volgens de krant Le Figaro wordt het september, kort voor de voorverkiezingen die de PS in oktober houdt om een kandidaat voor 2012 aan te wijzen. PS-aanhangers zien in dat tijdstip al mogelijke ‘politieke manipulatie’, maar de onderzoekers willen de datum niet bevestigen. Misschien wordt Hollande ook deze week al gehoord, zoals hij zelf het liefste zou willen.

Begin vorige week werd Banon voor het eerst gehoord in het vooronderzoek van justitie. Ze noemde toen de namen van een tiental personen die ze op de hoogte had gebracht van de poging tot verkrachting door Strauss-Kahn in februari 2003. Een aantal onder hen is ondertussen al gehoord, en de Franse kranten citeren gretig uit de processen-verbaal die daarvan zijn opgemaakt, tot ontsteltenis van de getuigen zelf. Zo zag Anne Mansouret, de moeder van Tristane Banon, zich genoodzaakt om tegenover journalisten toe te geven dat ze in 2000 een korte seksuele relatie heeft gehad met Strauss-Kahn, toen die adviseur was bij de Organisatie voor Economische en Sociale Ontwikkeling (OESO) in Parijs. Mansouret omschreef de relatie als „gewelddadig” en haar kortstondige minnaar als een ruwe, obscene kerel.

Ook enkele bekende journalisten werden indertijd op de hoogte gebracht. Een van hen, Philippe Vandel, zegt vandaag in Le Parisien dat hij van plan was een verhaal te maken over de feiten als Banon aangifte zou doen. Christian Moguérou, toen redactiechef van het societyblad VSD, herinnert zich dat Banon drie SMS-berichten toonde die Strauss-Kahn haar zou hebben gestuurd. Eén van die berichten luidde: Wel, maak ik je bang op deze manier? Het is onduidelijk of deze berichten zijn bewaard.

Strauss-Kahn heeft inmiddels in Frankrijk een klacht ingediend tegen Banon. Hij stelt dat de verkrachting is ontsproten aan de verbeelding van de schrijfster.

De advocaat van Banon, David Koubbi, had gisteren in New York een ontmoeting met de advocaten van de Sofitel-medewerkster die Strauss-Kahn beschuldigt van verkrachting, en met de openbaar aanklager in de zaak. Wat er precies is besproken en op wiens initiatief de ontmoeting tot stand kwam blijft onduidelijk.

    • Dirk Vandenberghe