Apple verkoopt 9 miljoen iPads

Apple blijft profiteren van de grote vraag naar iPhones en iPad-computers. Het Amerikaanse technologiebedrijf maakte gisteren positieve kwartaalcijfers bekend: het bedrijf maakte 7,3 miljard dollar winst op een omzet van 28,6 miljard dollar (20,2 miljard euro).

In totaal verkocht Apple ruim 20,3 miljoen iPhones en 9,3 miljoen iPads. Ondanks de komst van veel nieuwe concurrenten van Aziatische fabrikanten en BlackBerry-maker Research in Motion blijft de iPad ruim marktleider als het gaat om tablet pc’s. Met de iPhone lijkt Apple de onstuimige groei van telefoons met Google Android redelijk bij te kunnen benen.

Ook op de traditionele computermarkt zorgt Apple voor een opmerkelijk vernieuwing: het stelt vanaf vandaag het nieuwe besturingssysteem OS X 10.7 Lion beschikbaar als een bestand dat Mac-gebruikers kunnen downloaden. De prijs is nog maar een fractie van de vorige versie: minder dan dertig dollar. Met ‘Lion’ zal de bediening van pc’s en laptops veel meer gaan lijken op die van Apples iPhones en iPads. (NRC)