Amerikaanse boekhandelketen Borders failliet

Aankomende donderdag zal Borders, de Amerikaanse keten van grote boekhandels, faillissement aanvragen. Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan.    Als de rechter goedkeuring geeft, kan vrijdag begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 boekhandels die het bedrijf nog heeft. Met het faillissement gaan 10.700 banen verloren, vooral in Michigan waar het


Aankomende donderdag zal Borders, de Amerikaanse keten van grote boekhandels, faillissement aanvragen. Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan.    Als de rechter goedkeuring geeft, kan vrijdag begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 boekhandels die het bedrijf nog heeft. Met het faillissement gaan 10.700 banen verloren, vooral in Michigan waar het hoofdkantoor is gevestigd. De sluiting zal ook een tegenslag zijn voor de verhuur van winkelruimte in Amerikaanse winkelcentra; een vestiging van Borders beslaat gemiddeld ruim 2.300 vierkante meter.
Verder verwachten analisten dat het verdwijnen van de keten negatieve gevolgen zal hebben voor de verkoop van elektronische boeken (e-books), die in de Verenigde Staten een veel groter deel uitmaken van de boekenverkoop dan in Nederland. „Boekhandelmedewerkers verkopen niet alleen boeken, ze verkopen de activiteit van het lezen”, zegt Michael Norris van marktonderzoeksbureau Simba Information. „Deze bedrijfstak gaat langzaamaan ontdekken dat veel e-booklezers nog altijd eerst naar de boekhandel gaan om nieuwe boeken te bekijken, en dan naar huis om ze te bestellen voor hun e-reader.” Boekhandels weten moeilijk een antwoord te vinden op dit fenomeen, waarbij zij als etalage fungeren voor internetwinkels.
Borders vroeg in februari faillissementsbescherming aan, sloot 228 winkels en begon een reorganisatie, maar moest zichzelf later toch te koop zetten. Vorige week wezen crediteuren en geldschieters een overnamebod af van 215 miljoen dollar van private-equitybedrijf Najafi Cos. Volgens hen was de keten meer waard als de liquidatieverkopen onmiddellijk zouden beginnen. „De snelle veranderingen in het boekenvak, de e-readerrevolutie en de turbulente economie hebben ons gebracht waar we nu staan”, verklaarde Borders-topman Mike Edwards gisteren.
Het bedrijf werd in 1971 opgericht door de broers Tom en Louis Borders, in Ann Arbor in Michigan. Met Barnes & Noble waren zij de eersten die zogeheten megaboekwinkels openden, met tussen 100.000 en 200.000 titels op de planken, comfortabele leeshoeken en koffiebars. Barnes & Noble staat momenteel te koop. (AP)

    • Liesbeth Beneder