Allende schoot zichzelf dood met geweer Castro

Bijna 38 jaar na dato hebben forensische deskundigen lang gekoesterde vermoedens alsnog bevestigd: de Chileense president Salvador Allende heeft op 11 september 1973 tijdens een staatsgreep tegen zijn bewind zelfmoord gepleegd. Hij deed dat volgens ballistische experts met een AK-47 geweer, dat hij twee jaar eerder cadeau had gekregen van de Cubaanse leider Fidel Castro.

In mei werden de stoffelijke resten van Allende opgegraven voor autopsie. Gisteren maakte een team van Chileense en buitenlandse deskundigen bekend dat de unanieme conclusie luidde dat Allende zichzelf had doodgeschoten.

De nabestaanden van Allende hadden altijd al aangenomen dat de president zo aan zijn einde was gekomen. Hij had zelf vooraf al gezegd dat hij zich niet levend gevangen zou laten nemen in het geval van een coup en een arts zei destijds te hebben gezien dat Allende zich terugtrok en zich door het hoofd schoot. Maar er circuleerden naderhand ook berichten dat Allende in het presidentiële paleis was doodgeschoten door militairen van de coupleider, generaal Augusto Pinochet. Daardoor bleef er een zweem van onzekerheid omtrent het einde van de man, die uitgroeide tot een icoon voor linkse sympathisanten in de hele wereld.

Allende’s dochter Isabel, tegenwoordig senator, zei opgelucht te zijn dat ze nu zekerheid heeft. Volgens haar had haar vader „in de extreme omstandigheden waarin hij verkeerde besloten liever een eind aan zijn leven te maken dan te worden vernederd”. (AP, BBC, AFP)