Aanwijzingen van sektarische oorlog in Homs

In Homs, de op twee na grootste stad van Syrië, tekent zich een sektarische oorlog af. De afgelopen vier dagen zijn in Homs zeker vijftig doden gevallen, van wie gisteren alleen al zestien, zo meldden inwoners. De meerderheid van de anderhalf miljoen inwoners is sunnitisch, maar er leven ook alawieten, een shi’itische sekte waaruit het regime voortkomt, en christenen.

„Homs leeft in een nachtmerrie”, zo kopte de Syrische krant Al-Watan, die officieel onafhankelijk is maar dichtbij het regime van president Bashar al-Assad staat. De krant waarschuwde tegen „het afglijden naar een sektarische oorlog” en riep op tot een dialoog. Maar de Comités van Coördinatie van de Revolutie, die de betogers tegen het bewind overkoepelen, beschuldigden juist de autoriteiten ervan sektarische strijd uit te lokken.

Homs, 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, is een van de bases van de half maart begonnen opstand tegen Assad. Het leger is er twee maanden geleden heengestuurd om de demonstraties te smoren, maar dat is mislukt. Afgelopen vrijdag gingen er weer tienduizenden mensen de straat op om de val van president Assad te eisen.

Volgens sommige bronnen begon de nieuwe ronde van geweld afgelopen weekeinde met de vondst van de lijken van drie aanhangers van het regime die vorige week waren ontvoerd, wier ogen waren uitgestoken. Zaterdag en zondag volgden er sektarische botsingen tussen tegenstanders en aanhangers van het regime. Daarbij zouden dertig doden zijn gevallen, van alle geloofsrichtingen. Het waren de eerste sektarische gevechten van deze omvang sinds het begin van de opstand, schreven activisten op hun Facebook-pagina ‘Syrian Revolution 2011’. Buitenlandse journalisten worden in Syrië nauwelijks toegelaten, waardoor er geen onafhankelijke bevestiging is van berichten van oppositie of regering.

Volgens oppositie-activisten zijn de afgelopen twee dagen militairen en leden van milities die het regime steunen, wijken van de stad binnengegaan waar ze onder andere het vuur openden op mensen die tien doodgeschoten demonstranten begroeven. Daarbij vielen opnieuw tien doden. In andere wijken zouden nog eens zes doden zijn gevallen. Het leger voerde er tegelijk arrestaties uit. (Reuters, AFP)