Ouders Michael Koomen doen aangifte van moord tegen Amsterdamse agent

De broer en de ouders van de in mei doodgeschoten Michael Koomen in hun woonkamer. Links op de kast een foto van Michael. Foto NRC / Bram Budel

Jan en Tineke Koomen, de ouders van amateurvoetballer Michael Koomen zeggen in een gesprek met NRC Handelsblad aangifte van moord te doen tegen de politieagent die hun zoon op zaterdag 14 mei doodschoot op de Amsterdamse Spiegelgracht. Michael Koomen (31) was aanvoerder van het vierde elftal van RKAVIC uit Amstelveen.

De agent, een hondengeleider, arresteerde in zijn eentje twee jongens van het elftal omdat ze dronken over straat liepen en voor een taxi dansten. De situatie escaleerde. Binnen enkele minuten had de agent met zijn dienstwapen vier schoten gelost. Michael Koomen overleed, bij zijn broer ging een kogel door beide benen en een vriend werd in zijn buik geschoten.

De ouders doen aangifte van moord op Michael en van poging tot moord op hun zoon Nick, die vier kogelgaten in zijn benen heeft, en van het doen van valse aangifte door de agent tegen Nick.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek van de Rijksrecherche naar de agent nog loopt. Vooralsnog geldt de agent als getuige, niet als verdachte.

Camerabeelden lijken verklaring agent te weerleggen

Nick Koomen (28) en een vriend, D., zijn verdachten. D. schopte de agent herhaaldelijk na de arrestatie en werd vervolgens door de politieagent in zijn buik geschoten. Zij moeten eind augustus voorkomen. Het OM vervolgt hen wegens poging tot doodslag op de agent. Opvallend is dat zowel de rechtbank als het gerechtshof heeft geoordeeld dat er geen grond is voor verdenking van poging tot doodslag op de agent, hooguit voor openlijke geweldpleging. Ze kwamen tot dit oordeel nadat ze camerabeelden hadden gezien van het incident, die zijn gemaakt door twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn van een diamantair aan de Spiegelgracht, die ze heeft afgestaan aan Justitie. De camerabeelden lijken op bepaalde punten de verklaring van de agent te weerleggen.

De advocaat-generaal (vertegenwoordiger van het OM bij het gerechtshof zei tijdens een zitting nadat hij de beelden had bekeken:

“De agent heeft het geweld groter en ernstiger gemaakt dan het is, ook het geweld van de heer Koomen [Nick, red.].”

De agent legde zijn verklaring de dag na het incident af, voordat hij wist dat er beelden bestonden. Aan de verklaring van een politieagent hecht de rechter, volgens de wet, meer waarde dan aan een verklaring van een burger. Daarom, zegt advocaat Jeroen Soeteman van Nick Koomen en zijn ouders, is het een geluk dat de camerabeelden er zijn. Hij heeft ze al meer dan vijftig keer bekeken om seconde voor seconde het incident te ontleden. Uit de beelden blijkt bijvoorbeeld dat de eerste die die avond een klap uitdeelde, de agent was. In zijn verklaring zegt hij dat hij eerst werd geslagen en toen pas geweld gebruikte.

Ook blijkt dat de agent geen pauze nam tussen de eerste twee schoten, iets wat hij wel uitvoerig beschrijft in zijn verklaring. Hij schoot twee keer pal achter elkaar. De eerste kogel doodde Michael, de tweede ketste af op de grond en een gevel.

Lees het hele interview in NRC Handelsblad via de digitale editie