Aangifte van moord tegen agent Amsterdam

De ouders van amateurvoetballer Michael Koomen hebben vandaag aangifte van moord gedaan tegen de politieagent die hun zoon op zaterdag 14 mei doodschoot op de Amsterdamse Spiegelgracht. Michael Koomen (31) was aanvoerder van het vierde elftal van RKAVIC uit Amstelveen.

De agent arresteerde in zijn eentje twee jongens van het elftal omdat ze dronken over straat liepen en voor een taxi dansten. De situatie escaleerde. Binnen enkele minuten had de agent met zijn dienstwapen vier schoten gelost. Michael Koomen overleed, bij zijn broer ging een kogel door beide benen en een vriend werd in zijn buik geschoten.

De ouders doen aangifte van moord op Michael en van poging tot moord op hun zoon Nick, die vier kogelgaten in zijn benen heeft, en van het doen van valse aangifte door de agent tegen Nick.

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek van de Rijksrecherche naar de agent nog loopt. Vooralsnog geldt de agent als getuige, niet als verdachte. De aangifte van de ouders was vanochtend nog niet binnen.

Nick Koomen (28) en een vriend, D., zijn verdachten. D. schopte de agent na de arrestatie en werd vervolgens door de politieagent in zijn buik geschoten. Zij moeten eind augustus voorkomen. Het OM vervolgt hen wegens poging tot doodslag op de agent. Opvallend is dat zowel de rechtbank als het gerechtshof heeft geoordeeld dat er geen grond is voor verdenking van poging tot doodslag op de agent, hooguit voor openlijke geweldpleging. Ze kwamen tot dit oordeel nadat ze camerabeelden hadden gezien van het incident, die zijn gemaakt door twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn van een diamantair aan de Spiegelgracht, die ze heeft afgestaan aan Justitie. De beelden lijken op bepaalde punten de verklaring van de agent te weerleggen.

Michael was een vrolijke, intelligente jongen: pagina 6-7

    • Frederiek Weeda