Wat is de toekomst?

Brussel heeft hard gestreden voor de emissiehandel en zal het systeem niet snel overboord gooien. Wat voor het systeem pleit is dat de CO2-uitstoot van de deelnemende bedrijven inderdaad naar beneden is gegaan, die daalde tussen 1990 en 2008 met 11,6 procent. Nederlandse bedrijven lopen achter: hier daalde de uitstoot met maar 3 procent. In reactie op de kritiek hebben de Europese landen onlangs ingestemd met de strengere regels. Er komt een plafond per lidstaat en waarschijnlijk ook een bodemprijs voor emissierechten. En het moet afgelopen zijn met het gratis weggeven van de emissierechten. Die worden vanaf 2013 geveild. Ook wil de Europese Commissie de doelstellingen aanscherpen. De eerste protesten van bedrijven zijn al binnen: dit wordt extreem slecht voor de Europese concurrentiepositie.