Voetmassage

Vijf mannen zittend op een houten bankje of een kratje bier, intens genietend van een fijne voeten- en handenbeurt, met een biertje en krant in de hand. Het kan… in Oeganda. In de vijf maanden dat ik nu in Oeganda ben, heb ik vanuit mijn hotelkamer in het centrum van Kampala al regelmatig van dit bijzondere uitzicht mogen genieten. Ik vind het een fascinerende service; het wordt niet alleen uitgevoerd door mannen, maar het zijn ook de mannen die hier het meeste gebruik van maken. Zelfs de typische alfamannen die op de boda boda’s (motor) rijden, het snelste maar ook gevaarlijkste vervoersmiddel in de stad, laten heerlijk hun voeten verzorgen. In Nederland zouden we toch raar opkijken als een bouwvakker zich laat verwennen met een pedicure op straat. Toch een perfect relaxmomentje zou je denken, zo even tijdens de lunch na al dat harde werken. Stink- en eeltvoeten zijn verleden tijd.

Ilse Zeemeijer

Heb je in het buitenland een ‘uitvinding’ gezien die we hier ook wel zouden kunnen gebruiken? Schrijf daar een stukje van maximaal 500 woorden over en stuur dat naar next@nrc.nl, liefst met foto.

    • Ilse Zeemeijer