Verdachte Baflo ‘handelde in psychose en heeft spijt’

Het drama voltrok zich in de nacht van 13 april in Baflo. Beeld NOS

De verdachte van de dubbele moord op een 29-jarige vrouw en een 48-jarige politieagent in Baflo heeft spijt van zijn daden. Zijn advocaat zegt dat hij in een psychose heeft gehandeld.

De 26-jarige Alasam S., die bij zijn aanhouding op 13 april door vijf politiekogels geraakt werd, hinkte vanmiddag de Groningse rechtszaal binnen voor de pro formazitting. De man, kort rastahaar, paars poloshirt, wordt ervan verdacht zijn vriendin Renske Hekman (29) en motoragent Dick Haveman (48) op die datum te hebben gedood.

De man heeft spijt had van zijn daden, waarvoor hij geen verklaring zei te hebben, zo tekent onze correspondent Noord-Nederland Karin de Mik op. De verdachte nam zelf het woord:

“Ik wil mijn excuses maken, ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd, zowel voor de slachtoffers als voor mezelf. Ik weet niet hoe ik hier mee moet leven.”

Volgens zijn advocaat Matthieu van Linde zou zijn cliënt graag ongedaan maken wat er is gebeurd.

De illegaal in ons land verblijvende verdachte, afkomstig uit Benin, verblijft momenteel nog in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij wordt over enkele weken psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daaraan verleent hij zijn volledige meewerking.

Zijn advocaat: “Hij wil zelf ook graag duidelijkheid krijgen over de oorzaak van de dramatische gebeurtenissen.” Er zijn “tal van aanwijzingen” dat de verdachte vanuit een psychose heeft gehandeld, stelde Van Linde. Na afloop wilde hij dit niet verder toelichten.

Vorige week werd bekend dat de politieagenten die bij de aanhouding van de verdachte geschoten hebben, niet zullen worden vervolgd.