Uitgelicht

In this TV grab taken from a video released by Chile's Presidency, trapped miners celebrate inside the San Jose mine in Copiapo, Chile, Friday Sept. 17, 2010. Drilling equipment pounded its way into one of the caverns where 33 miners have been trapped for a month and a half, completing a bore hole ahead of schedule on Friday and raising hopes that the men can be pulled out earlier than expected. (AP Photo/Chile's Presidency) AP

Film

Freedom Writers (Richard LaGravenese, 2007, VS). Zoals de jaren tachtig Robin Williams hadden in Dead Poets Society en de jaren negentig Michelle Pfeiffer in Dangerous Minds, zo mag nu Hilary Swank het krijtje ter hand nemen. Gebaseerd op de ware gebeurtenissen op een school vol kansarme kids in Long Beach, Californië, brengt zij de vechtersbazen en analfabeten aan het lezen. En zichzelf aan het schrijven. RTL 5, 20.30-23.00u.

K-9 (Rod Daniel, 1989, VS). Actiekomedie geeft eigen draai aan buddyclichés. Excentrieke rechercheur James Belushi krijgt een herdershond als partner. RTL 7, 22.00-24.00u.

Yella (Christian Petzold, 2007, Duitsland). Een als uitgebeende horrorfilm vermomde maatschappijkritische kijk op de nieuwe economie. Regisseur Petzold, een van de aanjagers van de Berliner Schule, dwingt je om te gaan met de demonen in het menselijke bestaan. Zijn personages zijn zo verkild dat je elk moment een uitbarsting kunt verwachten. ZDF, 22.45-00.10u.

Anna Christie (Jacques Feyder, 1930, VS). Duitse versie van tegelijkertijd opgenomen Amerikaanse film van Clarence Brown. Voor beide versies gold de noviteit ‘Garbo Talks!’. Als meisje van lichte zeden valt zij voor zeeman Theo Shall. ARD, 02.15-03.35u., zwart-wit.

Informatief

An einem Tag in Chile – Das Wunder von San José. Driedelige gedramatiseerde reconstructie van het ongeluk in de koper- en goudmijn Copiapó bij San José in Chili, en de daaropvolgende redding van de 33 opgesloten mijnwerkers. Nadat de mijn deels instortte in augustus 2010 zaten de mijnwerkers 69 dagen vast voordat ze in oktober gered konden worden. ZDF, 20.15-21.00u.

Blood, sweat & T-shirts. De zes jonge Engelse modeliefhebbers zijn in deze aflevering in West-Delhi, waar ze hun geld gaan verdienen in naaiateliers. Werkdagen van 15 uur, met een verdienste van 20 eurocent per kledingstuk. Ned. 3, 21.50-22.50u.

Louis Theroux: Miami mega jail. Tweede deel van documentaire waarin Theroux de gevangenis van Miami bezoekt, een van de grootste penitentiaire inrichtingen ter wereld, met gemiddeld 6.000 geïnterneerden en in totaal 100.000 passanten per jaar. Elke cel heeft 25 gevangenen. Canvas, 22.10-23.10u.

Die Anwälte – eine Deutsche Geschichte. Documentaire van Birgit Schulz over de advocaten Otty Schily, Hans-Christian Ströbele en Horst Mahler en hun politieke ontwikkeling sinds de jaren 70. Alle drie waren ze advocaat voor de linkse buitenparlementaire oppositie, en daarna van leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Hun wegen liepen daarna sterk uiteen: Ströbele is aan de linkerkant van het politieke spectrum gebleven, terwijl Mahler afgleed naar de uiterste andere kant: hij werd neonazi. Schily werd uiteindelijk minister van Buitenlandse Zaken voor de SPD. In gesprekken hebben de drie voormalige geestverwanten het over hun verleden en de – in hun ogen logische – keuzes die ze maakten. ARD, 22.45-00.15u.

Imagine...Harry Nilsson: The missing Beatle. Portret van Harry Nilsson, een Amerikaanse zanger/songwriter en inspiratiebron voor de Beatles. Nilsson heeft nooit live opgetreden en is bij het publiek nauwelijks bekend geworden, maar zowel John Lennon als Paul McCartney noemt Nilsson als zijn favoriete Amerikaanse musicus. Lennon was ook bevriend met Nilsson en trok veel met hem op tijdens zijn tijdelijke scheiding van Yoko Ono. Nilssons bekendste nummer, ‘Everybody’s Talkin’, werd gebruikt voor de film Midnight Cowboy. Met medewerking van o.a. Yoko Ono, Dustin Hoffman, Brian Wilson, Terry Gilliam en Robin Williams. Gepresenteerd door Alan Yentob. BBC 1, 23.35-00.50u.

Amusement

The Pacific. Tiendelige Amerikaanse oorlogsserie over de belevenissen van een aantal Amerikaanse soldaten in de Stille Oceaan in de Tweede Wereldoorlog. Uit de koker van Tom Hanks en Steven Spielberg in samenwerking met HBO. Eerder brachten ze zusterserie Band of Brothers uit, over een groep soldaten in Europa. The Pacific concentreert zich meer op drie specifieke mariniers. Afl. 6: Peleliu Airfield. Canvas, 21.20-22.10u.

Waar is de Mol? Johnny de Mol gaat met presentatrice Bridget Maasland naar Suriname. Volgens Maasland moet je als Nederlander Suriname een keer in je leven gezien hebben. Bovendien wil ze, als dierenvriend van de stichting Dutchypuppy Foundation, te weten komen hoe het gesteld is met de straathonden in Suriname. Veronica, 21.25-22.20u.

Vuurzee. Twaalfdelige Nederlandse psychologische thrillerserie (tweede reeks). De verdwijning van Yasmin is opgelost en de rust lijkt terug te keren in het dorp Boedzand. Maar dan wordt het dorp getroffen door onverklaarbare branden. Eén, 23.40-00.30u.