Raketkoppen waren even zoek in Roemenië

Lichte paniek in Roemenië dit weekeinde. Uit een stilstaande trein met militair materieel op weg naar buurland Bulgarije zijn zaterdag vier kratten met ieder zestien raketkoppen gestolen. De verouderde wapens werden vervoerd naar Sopot in Midden-Bulgarije. Ze zouden daar in een wapenfabriek een opknapbeurt krijgen, zodat ze daarna mogelijk verkocht konden worden. Waarschijnlijk zagen metaaldieven hun kans schoon.

Toen de diefstal zondag aan de grens met Bulgarije werd ontdekt en uitlekte, haastten autoriteiten zich om de bevolking te verzekeren dat er geen gevaar voor ontploffingen was, omdat de ontstekingen los van de raketten werden vervoerd. Toch werd een grootschalige zoekactie in gang gezet om de wapens te vinden.

Intussen reconstrueerden media de route van de trein, die dwars door het land is gereden. De machinist zou onderweg in Stanesti een extra stop hebben gemaakt, om zeventig liter diesel te kunnen smokkelen.

Waarschijnlijk zagen schrootverzamelaars op dat moment hun kans schoon en verbraken zij de verzegeling op de wagons. Daarbij hadden ze weinig last van de tien gendarmes die de trein moesten bewaken, want die zaten volgens Roemeense tv-verslagen op dat moment allemaal in de eerste wagon tv te kijken.

Maandagmiddag zijn de vier kratten teruggevonden in de buurt van het treinstation van het dorp Chitila, niet ver van de hoofdstad Boekarest. Volgens woordvoerders van het ministerie van Defensie waren de raketkoppen allemaal nog volledig intact. Het onderzoek naar de toedracht loopt nog.