Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

PVV-Statenlid in Limburg stapt uit fractie

Het Limburgse Statenlid Harm Uringa verlaat de PVV-fractie. Hij gaat als eenmansfractie door, meldt persbureau Novum. De PVV laat weten dat Uringa ‘om hem moverende redenen’ heeft besloten per direct de fractie te verlaten.

De 66-jarige Uringa heeft afgesproken dat hij over de reden van zijn vertrek geen opening van zaken geeft, vertelde hij tegen Novum.

“Zo’n besluit neem je niet in een opwelling. Natuurlijk is er wat aan de hand, anders ga je niet weg. Maar dit soort zaken horen niet op straat te komen.”

Van kiezersbedrog wil Uringa niets weten, ook al waren de zevenhonderd voorkeurstemmen die hij bij de Provinciale Statenverkiezingen kreeg ruim onvoldoende voor een eigen zetel. “Ik voel mij niet bezwaard dat ik alleen verderga. Mijn zetel behoort volgens de Kieswet niet toe aan de PVV, maar aan mij.”

Meerderheid komt niet in gevaar

De PVV maakt in Limburg samen met de VVD en het CDA deel uit van het college van Gedeputeerde Staten. Door het verlaten van Uringa komt hun meerderheid niet in het gevaar. Samen hadden zij 28 van de 47 zetels.

Met het vertrek van Uringa wordt het CDA met tien zetels weer de grootste fractie in Limburg. De PVV houdt er negen over.

Eerder stopten Roland van Vliet en Harm Beertema al als PVV-statenlid in respectievelijk Limburg en Zuid-Holland. Zij zeiden hun functie niet meer te kunnen combineren met hun werk in de Tweede Kamer.