Prijs mobiel internet fors hoger

In september is het gedaan met de spotgoedkope toegang tot mobiel internet. Marktleider KPN maakte vanmorgen fors hogere tarieven bekend en de verwachting is dat concurrenten zullen volgen.

Wie per maand een gigabyte aan data verbruikt – de drie Nederlandse providers zagen dit tot voor kort als een ‘onbezorgde’ hoeveelheid voor smartphonegebruikers – betaalt volgens de nieuwe KPN-tarieven minstens 50 euro per maand. Op dit moment levert KPN 1 GB data nog bij abonnementen van 15 euro.

Jarenlang boden providers dataverbruik als een goedkoop extraatje aan bij de bel- en sms-bundel. Maar in april sloeg KPN alarm omdat klanten massaal gebruikmaken van software – apps – als WhatsApp, Facebook, Viber of Skype. Daarmee kun je via internet gratis bellen of berichten versturen. Het gevolg is dat consumenten niet meer buiten de bundel bellen – een belangrijke inkomstenbron. KPN waarschuwt dat het zonder aanpassing van de tarieven geen geld heeft om te blijven investeren in de kwaliteit van het netwerk.

Na september biedt KPN databundels vanaf 100 MB aan. Klanten die veel willen internetten moeten ook meer belminuten en sms’jes afnemen. „Daarmee probeert KPN het datagebruik in feite te ontmoedigen”, zegt Ben Woldring van prijsvergelijker Bellen.com.

KPN is marktleider; bijna de helft van de Nederlandse mobiele bellers gebruikt het KPN-netwerk. Het is de verwachting dat straks ook Vodafone en T-Mobile hun voorwaarden voor mobiel internet zullen aanpassen. Ook die providers kampen met de kannibalisatie-effecten van de smartphone. Volgens Woldring hebben de concurrenten nu wel even de kans om marktaandeel te winnen.

KPN had aparte bundels willen aanbieden voor diensten als Whatsapp en Skype. Maar dat mag niet volgens de nieuwe Nederlandse Telecomwet. Er ontstond in mei veel commotie over de wijze waarop KPN het dataverbruik van zijn klanten onderzocht en wilde reguleren. Marco Visser, directeur van de consumentendivisie, zegt dat KPN nu niet zal filteren op de gebruikte apps. De provider blijft dus ‘netneutraal’. Maar de snelheid van het goedkoopste pakket is zo laag dat bellen via internet in de praktijk onwerkbaar is.

Volgens Visser is de grootste uitdaging om bellers te leren hoeveel MB’s ze opmaken. De meeste mensen hebben geen flauw idee welke apps de meeste data verbruiken. KPN gaat daarom waarschuwingssms’jes versturen. De aangepaste tarieven gaan op 5 september in. Ze gelden alleen voor nieuw afgesloten contracten.

    • Marc Hijink