Politieke spanning in Londen loopt op

Titia Ketelaar

Het Britse afluisterschandaal dreigt nu ook de hoogste regionen van de Britse politiek te treffen. Premier David Cameron brak gisteravond zijn, toch al ingekorte, bezoek aan zuidelijk Afrika af voor een ingelast parlementair spoeddebat morgen. Vanmiddag waren alle ogen in het Verenigd Koninkrijk gericht op een verhoor door leden van het Britse Lagerhuis van Rupert Murdoch, zijn zoon James en zijn vertrouweling Rebekah Brooks.

Maar steeds duidelijker wordt dat de Conservatieven vrezen voor de positie van de premier nu de twee hoofdrolspelers in het afluisterschandaal, met wie Cameron bevriend was, beiden zijn gearresteerd. De premier legt morgen in het Lagerhuis een verklaring af over zijn banden met Brooks, de oud-hoofdredacteur van de opgeheven tabloid News of the World, en met Andy Coulson, de opvolger van Brooks en en daarna door Cameron ingehuurd als woordvoerder. Het Britse Lagerhuis heeft het zomerreces uitgesteld voor het debat, dat ook is bedoeld om de balans op te maken van het verhoor van de Murdoch-top door Lagerhuisleden.

Bovendien stapte in het weekeind de hoofdcommissaris van de politie op om hetzelfde als waarvan Cameron wordt beschuldigd: het inhuren van een oud-werknemer van tabloid News of the World als woordvoerder.

Voor het eerst sinds Cameron in 2010 aantrad, lijkt hij in het defensief, en ontbreekt het hem aan zijn gebruikelijke charme en pragmatisme.

De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Gisteravond werd klokkenluider Sean Hoare dood aangetroffen. Hij vertelde in 2009 aan The New York Times dat ook Andy Coulson betrokken was bij het afluisteren. Volgens de politie is het overlijden van oud-journalist Hoare „niet verdacht”, maar het onderzoek naar de oorzaak is nog niet afgerond. Hoewel er nog geen aanwijzigingen zijn voor een onnatuurlijke dood, leidt het nieuws tot opschudding.

Het doet denken aan de zelfmoord in 2003 van de wetenschapper David Kelly, die als klokkenluider de motieven van de Britse regering voor de invasie van Irak in hetzelfde jaar onthulde. Hoare was tot nu toe ook de enige getuige voor de aanklagers in de verschillende rechtszaken die tegen News of the World lopen.

Gisteren trad ook een tweede politiechef af. Een dag nadat hoofdcommissaris Stephenson was opgestapt, maakte adjunct-commissaris John Yates zijn ontslag bekend. Yates had in 2009 na slechts acht uur bedenktijd besloten het onderzoek naar het afluisteren niet te heropenen.

Het aandeel News Corp daalde op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq opnieuw. De koers voor B-aandelen (met stemrecht) sloot gisteren op 15,40 dollar, een daling van 4,3 procent. De Murdochs verloren in twee weken een kleine miljard dollar.

Het vertrouwen in pers, politie en politiek daalt. Ruim 30 procent van de Britten denkt slechter over de politie dan twee weken geleden, 35 procent heeft minder vertrouwen in krantenjournalistiek, blijkt uit een peiling in opdracht van The Times.

Ook premier Camerons populariteit daalde met 39 procent, die van vicepremier Clegg met 27 procent en die van oppositieleider Ed Miliband met 14 procent.

Volg de verhoren van Murdoch live via nrc.nl/live

In het Nieuws: pagina 4 en 5