Partijen willen onderzoek naar corruptie Hooijmaijers

De oppositiepartijen PVV, 50Plus en de Ouderenpartij Noord-Holland van de Provinciale Staten van Noord-Holland willen snel een onafhankelijk onderzoek naar de oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), die van corruptie wordt verdacht.

Vandaag werd bekend dat Hooijmaijers de provincie meerdere malen heeft voorgelogen. Hij ontkende zijn zakelijke belangen in VDG Trajectmanagement dat tussen 2004 en 2010 ministeries, provincies, gemeenten en culturele instellingen adviseerde over verzelfstandigingen en privatiseringen.

De Provinciale Staten van Noord-Holland komen terug van reces om te vergaderen over de situatie rond Hooijmaijers. De drie oppositiepartijen vinden dat het onafhankelijke onderzoek niet door Gedeputeerde Staten uitgevoerd moeten worden omdat ‘een slager zijn eigen vlees niet hoort te keuren’. Ze willen weten of andere gedeputeerden geïnformeerd waren over de praktijken van de in opspraak geraakte voormalig gedeputeerde.

Vorige week werd al bekend dat het Openbaar Ministerie nieuws fraudeonderzoek deed naar Hooijmaijers. Dit richt zich vooral op zijn rol in vastgoedprojecten. De Volkskrant schreef vanochtend dat in een onderzoek naar belangenverstrengeling de naam van de voormalig gedeputeerde naar voren is gekomen.