‘Oud-gedeputeerde Hooijmaijers loog over zakelijke belangen’

Oud-wethouder van Amsterdam en voormalig gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers heeft de provincie meerdere malen voorgelogen. Hij ontkende zijn zakelijke belangen in VDG Trajectmanagement dat tussen 2004 en 2010 ministeries, provincies, gemeenten en culturele instellingen adviseerde over verzelfstandigingen en privatiseringen.

Vorige week werd al bekend dat het Openbaar Ministerie nieuws fraudeonderzoek deed naar Hooijmaijers. Dit richt zich vooral op zijn rol in vastgoedprojecten. De Volkskrant schrijft vanochtend dat in een onderzoek naar belangenverstrengeling de naam van de voormalig gedeputeerde naar voren is gekomen.

“Diverse betrokkenen” zouden hebben bevestigd dat Hooijmaijers mede-eigenaar was van VDG. De VVD’er zou hierover tegenover ambtenaren zelf nooit open kaart hebben gespeeld. Noord-Holland bekijkt nu of Hooijmaijers financieel heeft geprofiteerd aan verzelfstandigingen en privatiseringen.

Hooijmaijers wilde zelf niet reageren tegenover De Volkskrant. Zijn aandelen in het adviesbureau waren volgens de ochtendkrant ondergebracht in een stichting op het adres van zijn moeder. Een van de oprichters van VDG zegt dat deze constructie is opgezet voor Hooijmaijers en zijn vrouw “om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan”.