Oostenrijk levert oud-premier van Kroatië uit

Oud-premier Ivo Sanader van Kroatië is gisteren door Oostenrijk aan zijn vaderland uitgeleverd en daar meteen gevangen gezet. Hij is verdachte in een aantal corruptiezaken.

De 58-jarige Sanader was jarenlang de sterke man in Kroatië. Hij kreeg in 2000 de leiding over de conservatief-nationalistische Democratische Kroatische Unie (HDZ). Nadat hij een aantal ultranationalisten uit de partijleiding had gewerkt won hij in 2003 de verkiezingen en begon hij twee jaar later onderhandelingen met Brussel over toetreding van Kroatië tot de Europese Unie.

Maar in juli 2009, twee jaar na een nieuwe verkiezingsoverwinning, trad hij onverwachts af. De reden daarvoor is nooit helemaal duidelijk geworden, maar Brussel heeft in de toetredingsonderhandelingen sterk de nadruk gelegd op de bestrijding van corruptie.

Vorige maand zijn de onderhandelingen afgerond. Kroatië hoopt medio 2013 lid te worden van de EU. Onder druk van Nederland is afgesproken dat Brussel zal blijven controleren hoe het met corruptie-onderzoeken gaat in Kroatië.

Sanader wordt er onder andere van verdacht voor tien miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen van het Hongaarse energiebedrijf MOL, dat in 2009 de controle kreeg over de Kroatische oliemaatschappij INA. Hij zou ook overheidsbedrijven hebben gestimuleerd contracten te sluiten met een bedrijf voor public relations, voor niet-geleverde diensten. Ook zijn partij, die vrijwel zonder onderbreking heeft geregeerd sinds Kroatië in 1991 onafhankelijk werd, zou daarvan hebben geprofiteerd.

Nadat twee ministers uit zijn vroegere kabinet officieel werden beschuldigd van corruptie, besloot Sanader weer bescherming te zoeken achter zijn parlementaire onschendbaarheid. Toen die op 9 december werd opgeheven, vluchtte hij per auto naar Oostenrijk. Daar werd hij de volgende dag gearresteerd en vastgezet, in afwachting van zijn uitlevering. Hij zit nu in afzondering in de vrouwenafdeling van de Remetinec gevangenis in Zagreb. (AFP, AP)